Българинът спря да купува нови електроуреди

"Българите са задържали 2,5 милиарда лева в неизвършени покупки”. Това заяви за Dnes.bg икономистът Георги Стоев. Хората са харчили по-малко по Коледа, но ще похарчат повече пари по Нова година.

Изчисленията сочат, че българинът се е лишил от покупките на нови електроуреди, телевизори и климатици. Спестява повече, като влага парите си в банкови депозити. Теглим кредити все по-рядко. От 2008 година досега 430 хиляди души са загубили работата си.

„Тази година видяхме един значителен процент от дохода, който се превърна в депозите, вместо да отиде в покупки, тъй като хората очакват едни несигурни времена, те не са убедени в бъдещето и че ще запазят работното си място”, заяви още Георги Стоев. По думите му хората са започнали да харчат повече, но с много по-бавни темпове от преди четири години.

„По-предпазливите домакинства спестяват повече, влагат в банки и спестяват в джоба, искат да имат пари за черни дни.”, твърди още Стоев.

Сега хората се готвят да посрещнат новите размери на местните данъци. Само в Пловдив различните налози скачат с от 5 до 30%.

„Това означава, че хората ще видят увеличени разходи през пролетта, така много от тях ще прибегнат до свиване на потреблението, за да може да си посрещнат данъчните задължения, защото знаете - това са данъци върху имотите, такса смет и данъци върху автомобилите”, смята Георги Стоев. Българите са на последно място сред европейците в класацията за пазаруване по интернет и използване на кредитни карти, каза още икономистът.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини