Кърджалийци масово носят обувки за погребения, нямат пари за качествени

Бейсим Ахмед

Евтините обувки от китайските магазини, които кърджалийци купуват за десетачка стават само за погребения. Те не могат да издържат и месец при ежедневно носене. За съжаление повечето кърджалийци си купуват такива обувки , защото нямат пари за по-скъпи. Носят ги до пълно разпадане и след това идват при нас обущарите с молба да им ги изкърпим. При това на минимална цена. Това обаче се оказва невъзможно, каза за Кърджали бг вести майсторът обущар Бейсим Мехмед.

Бейсим е потомствен майстор. Наследил е занаята от баща си и дядо си .В занаята е от 14 години. Работи с модерни материали и изпипва всяка обувка. Казва, че за качествен ремонт се изискват поне два дни за чифт. Клиентите обаче не разбират това. Обикновено бързат и искат обувките да им са готови за два-три лева. Много припряни са кърджалийци с настъпването на зимата. Тогава те се сещат да занесат ботуши и боти на обущарите. Да се извърши качествен ремонт се изискват материали и труд поне за десетина лева . Много от клиентите ги нямат и навикват майсторите.

Обичам си работата. На много хора съм поправял безплатно обувките, защото виждам,че нямат пари. Но не приемам да ни нагрубяват, споделя още Бейсим Мехмед.

Бейсим Мехмед препоръчва при възможност да се купуват качествени обувки от естествена кожа. Веднага след това клиентите трябва да се консултират с обущар, как да ги предпазят от бързо износване. Може да се поставят капачки или подметки. Така животът им се удължава. Не всеки майстор може да поправя скъпите обувки. Те искат особено внимание, споделя Бейсим.

Той смята, че занаята с всеки ден потъва в забвение. Млади майстори като него са рядкост. Никой не ще да подхване обущарството. Търси се лека работа .

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини