Учени от БАН сътвориха скандална фалшификация с родната история , сезират президента!

Родни учени от БАН скандализираха българското общество и специалистите с твърдението, че България е продала като тор на Великобритания тленните останки на турските войници, загинали по време на Руско-турската освободителна война в боевете при Плевен през 1877-1878 г. В наскоро издадената и предизвикала спорове книга “Турците в България” се твърди буквално следното:”Малко известен факт е, че повечето от десетките хиляди мъртви били погребани в масови гробове. По-късно те били изкопани и продадени на английска фирма, която ги използвала като тор в британското земеделие”.

Български общественици са отправили питане до президента Росен Плевнелиев допустимо ли е голословни твърдения, позорящи България, да се тиражират от учени, на които българската държава плаща заплати. Автори на книгата са екип от изследователи от Института по балканистика с център по тракология, Института по етнология и фолклористика при БАН и Националната музикална академия.

Обладани от идеите на братя Юзеирови , които се опитаха да построят паметник на турския войн, авторите от БАН пишат още:”В освободителната война загинали и десетки хиляди турски и цивилни, за тях няма нито един паметник. В страната няма и нито едно турско военно гробище, въпреки че има няколко военни гробища на войници от държави, с които България не винаги е била съюзник. С изключение на руските и съветските, те са основно от Първата световна война на загинали от Румъния, Сърбия, Германия, Италия и Великобритания”.

На територията на Република Турция, обявила се за наследник на кървавата според Ататюрк Османска империя, няма нито едно българско военно гробище, нито паметна плоча на жертвите от геноцида над тракийските българи през 1913 г. Това обаче убягва от вниманието на авторите. Те не се вълнуват и от трагичната съдба на над 1,5 млн. българи, останали в Османската империя след Берлинския договор от 1878 г.

Книгата “Турците в България” бе пусната на книжния пазар на български и английски с благословията на турския посланик Исмаил Арамаз, който присъства на представянето й. Той даде коктейл, на който присъстваха посланици и представители на дипломатически мисии, но без участие на българските официални власти. Тя е луксозна и с цена 35 лева. Според колеги на авторите от БАН те са взели солидни за стандартите на академията хонорари.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини