Старите учебници по турски осъждат децата на неграмотност,Турция поставя въпросът пред министър Игнатов

Гроздан Колев

Турският език е единствената учебна дисциплина,изучавана в региона, за която учебниците не са подновявани 20 години. Налага се спешно издаването на нови учебници, тъй като децата изучаващи майчин език,са обречени на неграмотност. Запасът им от думи е не повече от 700-800. Това споделиха за Кърджали бг вести преподаватели.

Учебниците са от 1992 г. Те са доста остаряли и износени. С тях се изучава майчин език в 304 групи в Кърджалийска област, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали Гроздан Колев. Той посочи, че повечето групи изучават турски като задължително избираема подготовка. Причината е финансова и е свързана с бюджетите на училищата. Общо школата в които се преподава майчин език са 40. Преподавателите на щат са 30. Майчин език в областта се изучава предимно до 8 клас, поясни още Гроздан Колев.

Проблемът с учебниците по турски бе поставен от южните ни съседи по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Република Турция . В делегацията бе включен и образователния министър Сергей Игнатов. Сергей Игнатов заяви пред турските медии, че проблемът е от компетенцията на неговото министерство. Учебниците с които се учи турски са от 1992 г. и са морално остарели. Трябва да намерим тюрколози,които да подготвят още тази година учебници, каза Сергей Игнатов.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини