Езиковата с най-много стипендии на Американска фондация за България

Стипендиантите от Езиковата

Езиковата в Кърджали с най-много стипендианти в раздели чужди езици, хуманитарни науки и изкуство

Гимназия „Христо Ботев” град Кърджали отново триумфира в надпревара с останалите специализирани гимназии в България. За поредна година нейни възпитаници печелят признание за упорития си труд, отличната си подготовка и впечатляващите резултати. Общо седем  гимназисти от кърджалийската езикова през тази учебна година ще получат стипендии, при условие, че максимално допустимия брой за едно училище е 5. Ахмед Юмер от 12 клас, Дидем Серкан от 11 клас, Денис Шакир, Велислава – Михаела Крачунова, Мария Русинова, Мирослава Яворова и Николета Василева от 10 клас са щастливците. Всеки един от тях ще получи 10-месечна стипендия за учебната 2012-2013 учебна година.

Американската фондация ежегодно отпуска стипендии на талантливи и можещи ученици, отличили се със знания и умения в различни области и такива, които имат високи постижения на национални и международни състезания и олимпиади. Мисията на Фондацията е да подкрепя, насърчава и мотивира младите хора на България за по-високи постижения в образованието, естествените и хуманитарни науки, културата и изкуствата. Тя съхранява духа и волята за сътрудничество, които съществуват между България и САЩ, допринася за тези отношения, посредством обмен в областта на науката, културата, изкуството и бизнеса. Стипендиантската им програма е насочена към най-добрите ученици от всички специализирани гимназии в България.

Успехът на учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” е резултат от активното взаимодействие между учители и ученици в процеса на обучение. В подготовката и участието им в различни състезания, олимпиади и конкурси са вложени както усилията и желанието на младите хора, така и много енергия и професионализъм от страна на техните преподаватели.  Възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” заслужиха тази висока награда на Асоциацията за впечатляващите си  постижения през изминалата учебна година.

Ахмед печели за трета поредна година стипендията заради успехите си по английски език, но и за своя талант, активната си социална дейност и участието си в ученическия живот. Като председател на Ученическия съвет той е винаги пръв при организирането на всеки един концерт или друга изява. Всички помнят неговите роли в постановките на театралното студио. Участва активно в редица проекти и във всички извънучилищни мероприятия. С ентусиазма и идеите си винаги успява да увлече след себе си своите съученици и да сътвори нещо, ново, непознато и нетрадиционно, което в последствие да донесе признание и успехи не само на него, но и за училището.

Денис  печели стипендията в област математика. Той представи гимназията на престижния международен конкурс „Математика и проектиране” проведен през май 2012г в Москва и доказа таланта си на изявен математик като представи разработен в екип проект „Някои видове четириъгълници”.

Мария  се изявява в областта на хуманитарните науки. Интересът и е насочен към историята и активно участва във всички национални конкурси по история. През годината е печелила редица престижни награди. Включва се активно и в дейността на клуб „Млад историк”.

Дидем е сред отличените в област чужди езици. Нейните успехи на национално ниво й донесоха успех при кандидатстването и по програма „Младеж за разбирателство”. През миналата учебна година, в рамките на училищен обмен, тя бе ученичка  в американско училище, където е показала отлична подготовка по английски език и е била сред първите ученици по успех.

Другите 3 стипендиантки – Велислава-Михаела, Мирослава и Николета печелят стипендия  също за постиженията си по английски език. През 3те години на обучението си в гимназията няма олимпиада и състезание по английски език, на което те да не са сред първите в класирането.  Лингвистично кенгуру или многоезично състезание, Състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата или олимпиада по английски език – те винаги се класират на национален кръг и печелят призови места.

Всички изброени дотук постижения на дейните и знаещи ботевци не са случаен късмет, а са отражение на тяхната задълбочена работа в посока изучаване не само на чужди езици, но и на всички други области на познанието. Те са и доказателство за високия професионализъм на преподавателския състав  на училището и за усилията на всички да го превърнат във водеща образователна институция не само в град Кърджали, но и на национално ниво.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини