Цвети от Кърджали омагьоса ценителите с изумителна изложба от графики

Цвети Чорбаджийска пред любимата си творба

Кърджалийката Цветана Чорбаджийска омагьоса съгражданите си с фантастична изложба на графични творби. Крехкото момиче от Кърджали показа уменията си в различни техники като офорт, литография,линогравюра. Графиката лежи на сърцето на Цвети от години, след като се е пробвала и в живописта и в скулптурата.

  Изложбата на нашата съгражданка, която сега живее и твори в Пловдив бе представена във Военния клуб в Кърджали. На откриването присъстваха зам.областния управител Асен Тюрдиев, окръжният прокурор Светлозар Славов, главният архитект Петя Назърова.

  В приветствието си към гостите управителят на военния клуб Ани Иванова отбеляза, че Цвети започва да твори на 10 години. През 1996 г. печели две национални награди,а две години по късно прави самостоятелна изложба в ОДК. Идват признания и от международни конкурси. От 2000 година тя прави самостоятелни изложби в Пловдив, Кърджали, Балчик. Художничката е потомка на ветеран от Втората световна война и това провокирало Военния клуб заедно с Дружеството на художниците в Кърджали да покажат творчеството на Цвети пред родна публика.

  Председателят на Дружеството на художниците Владимир Чукич сподели, че е изумен от графиките на младата кърджалийка. Според него тя вдъхва надежда, че младите хора продължават традициите на българското изобразително изкуство. Чукич подчерта, че след скулптурата, графиката е най-трудоемкото изкуство. Изумен съм как това крехко момиче се бори със сложни техники при това в големи формати, подчерта художникът.

Правих картините си с огромно желание. Графиката ме интересува и вълнува заради многото техники. От както се помня рисувам и искам да рисувам. Участието в конкурси ми допада много,каза Цветана Чорбаджийска. За Кърджали бг вести тя отбеляза, че най-много и харесва цикълът „Илюзии”. Графиките са като мои деца, подчерта младата кърджалийка.

Георги Кулов

Представянето
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини