Разбиха група, мамила с обяви за работа в нета и сайтове за колективно пазаруване

Снимка: архив пресцентър МВР

Антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП съвместно със служители от териториалното звено във Враца и прокурори от Окръжната прокуратура, задържаха участници в схема за измами при посредничество за работа на българи в чужбина, съобщава МВР.

Сценарият се задействал с публикуването на обяви в интернет за добре платена работа в чужбина, сред които и предложения за свободни позиции в складове на известна верига хранителни магазини в Германия. Престъпната група използвала интернет сайтове, специализирани в предлагането на обяви. Предлагали изключително примамливи условия на кандидатите, като самите оферти изпипвали до последните детайли, за да изглеждат достоверно.
Затрудненото финансово положение на търсещите работа не било пречка измамниците да изискват от тях предварително заплащане на 400 евро за посредническата услуга. За целта посочвали конкретна банкова сметка. В процеса на работа по случая са установени и случаи, при които кандидатите дори теглили кредити, за да платят предварителната вноска.
За да летимира "услугите" си, престъпната група създала специална фирма за посредничество. Участниците се представяли за мениджъри и се срещали лично с част от пострадалите, за да получат парите на място. Така те успели да ощетят различни хора с над 8000 лева. Естествено, не осигурили работа на никого.

Дейността на групата не се ограничила само с обявите за свободни работни места. Членовете й мамели и чрез сайтове за колективно пазаруване, където предлагали последни модели скъпоструваща електроника (преносими компютри), на цени много по-ниски от пазарните. Впоследствие, вместо желаната техника, чрез куриерски фирми групата пращала на своите купувачи само малки бутилки вода.

Участниците в групата са задържани и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 212 от НК. Действията по разследването продължават.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини