Бедствено положение в САЩ: Огън и вода вещаят цяла седмица на тъмнина (Видео)

Силата на "Санди" отслабна и той вече не е ураган, а тропически циклон. Въпреки това обаче стихията не проявява милост и продължава смъртоносния си рейд на територията на САЩ, предаде БЛИЦ.

В наводнения нюйоркски квартал „Куинс” горят 24 жилищни сгради, съобщава „Фокс нюз”. Представител на пожарната служба каза, че двама души са получили незначителни травми. В момента с огъня се борят 198 пожарникари. Не се съобщава причината за пожара.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви бедствено положение в Ню Йорк и Лонг Айлънд. По този начин ще бъдат отпуснати федерални средства за хората в района, които бяха засегнати от „Санди”, предаде радио „Гласът на Америка”.

По последни данни на Националния център за контрол на ураганите „Санди” се насочва към Филаделфия.

Тази нощ Ню Йорк беше ударен от „Санди”, бушуващ преди това в страните на Карибския регион и отнел живота на повече от 60 души. Скоростта на вятъра в момента достига 120 км/ч.

Пълното възстановяване на електроснабдяването в Ню Йорк, прекъснато във връзка със взрив в нюйоркската електростанция „Консолидейтед Едисън” в източната част на Манхатън, може да отнеме седмица. Това заяви вицепрезидентът на електростанцията Джон Миксед, който не изключи възстановителните работи да отнемат по-малко време, предаде Интерфакс.

За възстановяването на електроснабдяването от други източници, прекратено от властите във връзка с наводненията, предизвикани от урагана, ще са нужни три-четири дни, отбеляза той.

По последни данни без електричество са 6 милиона души.

Ураганът "Санди" е най-лошата катастрофа в историята на транспортната система на Ню Йорк. Това пък заяви шефът на Метрополитън Транспортейшън Оторити Джоузеф Лота, цитиран от Би Би Си.

По думите му седем тунели от метрото под Ийст Ривър, свързващ Манхатън и Бруклин, са наводнени. Шест автобусни депа също са били залети от вода. Според местните медии и свидетели, водата е заляла подземни паркинги и пътни тунели.

9000 полета бяха отменени в САЩ заради урагана. Най-силно засегнати са летището в щата Филаделфия, нюйоркското летище „Ла Гардия" и летището в щата Ню Джърси - в Ню Арк, предаде ИТАР-ТАСС.

Сложна е обстановката и на западното крайбрежие, където в летищата в Лос Анджелис и Сан Франциско очакват разрешение за излитане повече от 350 самолета.

Ураганът е повредил дига в северните части на щата Ню Джърси, в следствие на което са наводнени градовете Муначи, Литъл Фери и Карлщадт. Нивото на водата достига 1.2-1.5 метра. Това съобщиха от местните власти пред агенция Ройтерс.

„Работим в спасителен режим”, заяви Джейн Барата от местната администрация. Тя посочи, че все още няма данни за жертви. Барата допълни, че трите града са били „опустошени” от приливната вълна.

„Санди" достигна сушата в района на град Атлантик сити в щата Ню Джърси и се придвижва напред на територията на страната. По данни на специалисти ураганът вече се е срещнал с голям студен фронт, идващ от Канада, и се е превърнал в „супер буря", носеща със себе си силен вятър, проливни дъждове и дори сняг.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини