Кметовете от Кърджалийско скочиха на министър Найденов

Кметовете на общини от област Кърджали са недоволни,че не са поканени на срещата с министъра на земеделието Мирослав Найденов,която ще се състои утре.Те разпратиха до медиите следната позиция,която публикуваме дословно:                                                 
   Позиция

 На кметовете на общини от област Кърджали

На 29 октомври тази година ще бъде отбелязан за първи път  Световен ден на тютюнопроизводителя. По информация на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, събитието ще се проведе едновременно в около 200 държави.

В тази връзка, по наша информация, на 29. 10. 2012 г. ще се проведе  среща на тютюнопроизводители от област Кърджали с Министъра на земеделието и храните  г-н Мирослав Найденов в с. Бенковски, община Кирково. На тази среща не са поканени кметовете на седемте общини или техни представители, което ни дава основание да твърдим, че тя ще е просто поредното партийно мероприятие на ГЕРБ, а не демонстрация на държавна политика в областта на тютюнопроизводството.

Развитието на модерно и конкурентноспособно тютюнопроизводство е един от приоритетите на ръководствата на седемте общини от област Кърджали. Това производство обаче е с най-ниска ефективност на използвания труд в българската икономика.

Ние, Кметовете на общини от област Кърджали осъзнаваме, че вече сме в реална пазарна икономика, че производството на зеленчуци, плодове и млечни продукти са конкурентноспособните производства, но нашето схващане е, че с оглед на нашите агроклиматични условия развитието на тези производства е по-скоро разнообразяване на производството, а не алтернатива на тютюнопроизводството. При евентуално намаляване или дори ликвидиране на производството на тютюн в нашата област, ще се увеличи размера на пустеещите земи, ще нарасне безработицата, което ще повиши миграцията на населението към големите градове и чужбина. Това ще доведе до сериозни негативни последици от обществен и икономически характер – обезлюдяване на района и превръщането му в изостанал и непривлекателен регион за живот, както и лишаване на държавния бюджет от сериозни източници на приходи.

Ние, Кметовете на общини от област Кърджали сме убедени, че тютюнопроизводството  трябва да продължи да се развива,  защото в общините на област Кърджали са налице следните необходими природни и обществено-икономически фактори:

1. Търговският интерес към произвеждания в региона тютюн, който е показателен за неговите достойнства и утвърденото място на пазара.

2. Високото качество на произвеждания тютюн, което е важен фактор в условията на все по-голямата конкуренция в сектора и съгласно изискванията на ЕС.

3.  Натрупаният богат производствен опит в отглеждането на тютюн.

         На този форум ние кметовете на общини бихме искали да поставим и определени искания за осигуряване на необходимата гаранция и защита на тютюнопроизводителя с възстановяване на определени текстове в Закона за тютюна и тютюневите изделия:

  1. Срок за изкупуване на продукцията;
  2. Праг на минимални изкупни цени;
  3. Държавен фонд „Тютюн”;
  4. Държавен експерт по окачествяване на тютюна;
  5. Договорни клаузи, като задължаване изкупуването на 20% от над договорираното количество;
  6. Регламентиран ред за заявяване и сключване на договори с участието на фонд „Тютюн”, кмет на община, кмет на населено място, тютюнопроизводител и фирма купувач;
  7. Безвъзмездно осигуряване на семена и др.

Ние знаем, че тютюнопроизводството и производството на цигари в световен мащаб е западащ отрасъл. Знаем, че в променената рецептура на известните марки цигари делът на ориенталските тютюни е все по-малък. Но знаем също така, че всеки сорт тютюн вирее най-добре в района, от който произхожда, затова се обръщаме с апел към всички - представители на държавата, фирми изкупвачи на тютюн и представители на тютюневата индустрия - не пренебрегвайте и не посягайте с лека ръка на вековния поминък на родопчани.

Ресми Мурад

Кмет на община Ардино

Бахри Юмер

Кмет на община Джебел

Акиф Акиф

Кмет на община Момчилград

Сали Рамадан

Кмет на община Кирково

Себихан Мехмед

Кмет на община Крумовград

Хасан Азис

Кмет на община Кърджали

Айдън Осман

Кмет на община Черноочене

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини