Шукрие Сехер от Измир направи чешма за хаир в ардинското гробище

Ардинският район е известен с крайпътните си чешми. Те са стотици, може би и хиляди. Местните ги строят „за хаир” (за добро), ако случаен пътник спре и утоли жаждата си, непременно ще благослови собственика или майстора. Вярват, че построяването на чешма освен чест и благодарност носи и опрощаване на сторени грехове. Според традицията по този начин, освен „за хаир”, се оставя спомен за скъп човек, за събитие в живота и най-често в памет на някого. Всяка чешма си има своя история и лице.

74-годишната Шукрие Сехер от Измир, всяко лято идва в родния си град Ардино, за да се види с роднини, близки и приятели. Преди известно време възрастната жена отишла в градското гробище, за да посети гробовете на майка си Фатма Мюмюнова и на сестра си Кадрие Мюмюнова. Случайно до главния вход забелязала, че от тръба тече бистра вода, и решила на мястото й, да построи чешма за спомен на дъщеря си Севил, която е починала в края на миналата година от неизлечима болест.

Възрастната жена споделила с близките за намерението й да изгради чешма вътре в гробището. Те я упътили да потърси съдействие от джамийското настоятелство или от общината. Споделя идеята с отговорните лица, и получава тяхното разрешение за изграждане на чешмата.

Сега до входа на гробището се издига ослепително бяла чешма. Скромен надпис на турски език, издълбан на каменна плоча, разкрива майчината мъка по преждевременната смърт на дъщеря й Севил. Майстор на чешмата е Мурад Бекир от Ардино.

Шукрие Сехер е вдовица и живее повече от 20 години в Измирския квартал „Борнова”, поради принудителното изселване през 1989 г. Мъжът й Салих Сехер починал преди шест години поради остро и внезапно заболяване. Има над 30 години трудов стаж като магазинерка в местния „Наркооп”. „Покойната ми майка винаги казваше, че всеки трябва да построи чешма за спомен. Човек се ражда и умира, каквото сътвори, това остава. Отделих от залъга си, но си заслужава. Чешмата е дар за всички, които посещават гробището. Да седнат, да пийнат глътка вода за здраве, казва със сълзи на очи Шукрие Сехер. Тя изказва сърдечните си благодарности към ръководството на общината, местния имамин Бекир Ходжа и Фахри Мусов за оказаното съдействие.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини