Показват делото на генерал Делов в изложба,сред фотосите и телеграмата възвестила освобождението на Кърджали

Изложбата в Държавен архив

Телеграмата ,с която генерал Васил Делов съобщава за освобождението на Кърджали бе показана снощи на стилна изложба в Държавния архив в Кърджали. Експозицията е посветена на 100 годишнината от Балканската война и превземането на Кърджали. Тя е под надслов „Генерал Васил Делов-освободителят на Кърджали”. Изложбата показва за първи път документи и снимки, свързани с живота и военното дело на освободителя на Кърджали. Самият генерал Делов сочи като най-значима своя победа разгрома и отблъскването на Явер паша от 5 до 8 октомври/стар стил/ при Кърджали, с което осигурява тила на Втора армия. Така той дава възможност на Хасковския отряд да предприеме освободителен поход към Гюмюрджина , където през 1912 г. 70 на сто от населението е било българско.

 За Кърджали бг вести шефът на Държавния архив в Кърджали Вълчо Златилов поясни, че в изложбата са застъпени два комплекса от материали. Едните от тях принадлежат на краеведи , използвали за своите изследвания масива от документи на архива в продължение на 50 години. Сред тях са и домашни извори за живота и делото на генерал Делов. Важни са спомените на дъщеря му Тошка и сина му Димитър. Събрани са над 50 снимки,правени във Варна, Пловдив, Видин, Пазарджик. Експонирани са изследванията на краеведите Василка Ташкова и Кирил Попгеоргиев.

 Втория комплекс документи е изпратен от Централния военен архив във Велико Търново. Показани са 40 нови документи,свързани с кариерата на генерал Делов. От първия випуск на военното училище през 1879 г. до 1914 г., когато е пенсиониран. Представени са снимки от Сръбско-българската и Балканските войни.

 Вълчо Златилов поясни, че изложбата нямало да бъде осъществена, ако не била подкрепата на Професионалната гимназия по електроника и на директора й Петко Кушлев.

Георги Кулов

Телеграмата,възвестила Освобождението
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини