Ромчета просят на тумби в Кърджали,регистрират до 20 на година

   До двадесет регистрирани за просия деца са се водили на отчет в отдела „Закрила на детето”към Дирекция за социално подпомагане-Кърджали. В момента техния брой е четири. Всеки от нас е бил свидетел за просещи ромчета по заведенията и улиците на Кърджали, но малцина знаят,че за това трябва да сигнализират отдела. От там работят по всеки конкретен случай, за да предотвратят просията.

   Социалните работят в тясно взаимодействие с полицията. Има споразумение на ниво министерства между вътрешния министър Цветан Цветанов и социалния-Тотьо Младенов. Споразумение има и на местно ниво. При всеки сигнал до социалните се уведомява и полицията. Имало е случаи да вдигат социалните посред нощ за да осигурят закрила на просещи деца.

 Законът дава право да бъдат санкционирани родителите, които склоняват децата си към просия. Те обаче заедно с малчуганите обикновено отричат.

  Социалните правят свое разследване за условията на живот на малките просяци, като се допитват до учители и лични лекари.

 Хората очакват от нас да откъснем децата от семействата им и да ги вкараме в социални домове.Не това е начина. Наши служители работят със всеки конкретен случай в рамките на половин година, за да предотвратят просията на детето. Прави се специален план за действие,предвиждащ конкретни мерки.В момента имаме само четири деца на отчет. Само в четири случая не сме успели да се справим с проблема, каза за Кърджали бг вести шефът на отдела „Закрила на детето” към Дирекция социално подпомагане Росица Стоянова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини