Общински и частни погребални агенти в Кърджали отново се цакат

Частни погребални агенти се жалват от общинското предприятие

Битката между общинското предприятие „Обредни дейности”и частната погребална агенция „Ритуал”се разгаря с нова сила.Двете дружества воюват за всеки покойник.Във връзка със сигнал на „Ритуал” Регионалната здравна инспекция състави акт на „Обредни дейности” за това,че е извършва погребения в стари гробове ,без да е изминал предвидения от закона срок от 8 години.Публикуваме писмото на „Ритуал” до институциите в града.Очакваме позицията на „Обредни дейности”.

Изх. №20/10.09.2012 г.                                                                      

                                                    ДО КМЕТА

                                                          НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

                                                          6600 КЪРДЖАЛИ

                                                          БУЛ. БЪЛГАРИЯ №41

 

                                    РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

                                                          6600 КЪРДЖАЛИ,

                                                          УЛ. РОСИЦА №5

 

                                                           РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ

                                                           6600 КЪРДЖАЛИ,

                                                           УЛ. ГЕН. ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ №2

 

                                                           ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН

                                                           ИНСПЕКТОР ПРИ МИНИСТЕРСТВО

                                                           НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

                                                           1000 СОФИЯ

                                                                       

 

С И Г Н А Л

 

от Мария Димитрова Георгиева  –

едноличен собственик на капитала и управител на „Ритуал” ЕООД,

гр. Кърджали,  жк. Веселчани 2, 5, вх. Б, ап. 15

 

 

            Сигнализирам Ви за констатирани нарушения в процеса на извършване на погребалната дейност на ОП „Обредни дейности“ при Община Кърджали на 22.04.2012 г. и 11.07.2012 г. Нарушенията са по реда на Наредба №2 на МЗ за здравните изисквания към гробищните паркове(гробища) и погребването и пренасянето на покойници и Наредбата за управление и реда за ползване на гробищните паркове в гр. Кърджали и кметствата на Община Кърджали.             Първи случай: На 22.04.2012 г. работници на ОП „Обредни дейности“ изкопават гроб №159, парцел №25а ХрГП на В. С. С., погребан на 12.10.2004 г., за извършване на погребение на Р. Н. С., в 14:00 ч. същия ден, на 22.04.2012 г. Недостигащо време до навършване на пълни 8 години – 5 месеца и двадесет дни.             Втори случай: на 12.07.2012 г. работници на ОП „Обредни дейности“ изкопават гроб №146, парцел №25а ХрГП на Д. К. Р., починал на 10.09.2004 г., за извършване на погребение на С. К. К., починал на 11.07.2012 г. и погребан на 12.07.2012 г. Недостигащо време до навършване на пълни 8 години – 2 месеца.             Съгласно чл. 25., ал. 1 Наредба №2 на МЗ за здравните изисквания към гробищните паркове(гробища) и погребването и пренасянето на покойници, обн.ДВ. бр. 36/2011 г., изравянето на трупове или останките им за последващо използване на същото гробно място се разрешава най-малко след 8 години от последното погребване. Същото изискване е заложено и в чл. 16 от Наредбата за управление и реда за ползване на гробищните паркове в гр. Кърджали и кметствата на Община Кърджали („Полагането на друг покойник в обикновен гроб не се разрешава преди изтичането на 8 години от последното  погребение. Това ограничение не се прилага при урнополагането“).                   Към момента на извършване на нарушенията Община Кърджали не е внасяло заявление до главния държавен здравен инспектор при Министерството на здравеопазването да определи срок, по-кратък от 8 години за нито един гробищен парк или гробищен парцел в гр. Кърджали или общината, което е изискване на чл. 25, ал. 2-4 от Наредба №2 на МЗ.              Моля Ви, с оглед от дадените Ви правомощия, да се сезирате и потърсите отговорност от представляващия ОП „Обредни дейност“ г-жа Моника Славчева Атанасова, лицето, което, съгласно чл. 5, ал. 1 от от Наредбата за управление и реда за ползване на гробищните паркове в гр. Кърджали и кметствата на Община Кърджали, управлява Християнски гробищен парк и носи отговорност на условията и сроковете по чл. 25, ал. 1, 2 и 5 от Наредба №2 на МЗ.

Моля да проверите дали за случилото се изравяне
на трупове на починали или на останките им преди изтичане на 8 
години от погребването има издадено нареждане на Районен съд – Кърджали или Районна прокуратура – Кърджали. Моля да проверите и за двата случая дали е налице и писмено уведомяване на Регионална здравна инспекция – Кърджали от страна на Директора на ОП „Обредни дейности“ (задължение по чл. 26, ал. от Наредба №2 на МЗ). 

               При идентичен случай, когато през миналата година на клиенти на „Ритуал“ ЕООД не им достигаха 4 месеца до навършване на 8-те задължителни години от смъртта на техен роднина, Директорът Атанасова изрично отказа да разгледа молбата ни и прикани близките „да отидат в кабинета й, където да поговорят“, където са питани: „Защо отидохте при „Ритуал“ за погребението, а не при нас, в ОП?“. Случаят е свързан с организацията на погребението на Д. П. М. на 20.07.2011 г., когато близките на покойното лице проявиха желание то да бъде погребано в гроба на неговата майка, Р. М. М., погребана на 10.12.2003 г. (парцел №1, гроб №31 ХрГП, недостигащи 4 месеца и 20 дни.             И двата описани случаи от 22.04.2012 г. и 11.07.2012 г. са спрямо клиенти на ОП „Обредни дейности“, доказателство за груба злоупотреба с господстващо положение (чл. 12 от Наредбата за управление и реда за ползване на гробищните паркове в гр. Кърджали и кметствата на Община Кърджали “изкопаването на гробни места се извършва от лица (гробари), назначени от Общинско предприятие "Обредни дейности" към Община Кърджали“, опит за абсолютно надмощие над своите конкуренти на пазара на погребални услуги в гр. Кърджали. .              Надяваме се да предприемете необходимите действия от Ваша страна, както и да ни информирате за предприетите от Вас мерки за недопускане на резидив в извършването на подобни нарушения на здравните изисквания в страната и на Закона за защита на конкуренцията.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: 1. Снимки от гроб №159, парцел №25а ХрГП на Р. и

                                   В. С. – 1 бр.

                               2. Снимки от  гроб №146, парцел №25а ХрГП на Д.        

                                   Р. и С. К., 1 стр.

                                                  

 

                                                                              УПРАВИТЕЛ: .......................

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини