„Обредни дейности” не търси монопол върху погребенията,съобразява се със закона

Моника Атанасова

По повод изнесената на 12 септември пресконференция от Красимир Димитров, Управител на „Агенция Ритуал” ЕООД и Атанас Аргиров, Председател на Управителния съвет на Съюза на погребалните фирми в България (СПФБ), бих искала да изясня някои не дотам коректно представени положения, тъй като съм засегната страна в случая, като Директор на Общинско предприятие „Обредни дейности” към Община Кърджали.
На ПЪРВО място тази Наредба ще бъде тепърва обсъждана на комисиите в Общински съвет Кърджали за следващата общинска сесия, ще претърпи промени и това беше коментирано достатъчно ясно и пред Красимир Димитров. Няма да се впускам в подробности, относно мотивите, наложили промяна в нормативната база и наблюдаваните тенденции в траурно – погребалния бранш. В никакъв случай обаче проекто-наредбата не противоречи на Закона за здравето, Закона за местната власт и местната администрация, Закона за гражданската администрация, както се твърди от частните погребалните агенти напълно тенденциозно.
Целта на предложената нова Наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в Кърджали и кметствата на общината е да се приведе в синхрон Наредба №2 на МЗ от 21 април и местната Наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в Кърджали и кметствата на общината, да се регламентират дейностите в общинските гробищни паркове на територията на община Кърджали.
На ВТОРО място общинските предприятия, каквото е Общинско предприятие „Обредни дейности” към Община Кърджали, по Закона за общинската собственост са „специализирани звена” към всяка община за извършване на дейности от местно значение.
Точно такава дейност са погребалните и обредни услуги. Стопанисването и управлението на общинските гробищни паркове, на сградите и съоръженията общинска собственост в гробищните паркове е местна дейност, която може да се извършва само от структура, звено на общината на бюджетна издръжка, каквато е Общинско предприятие „Обредни дейности”. Тук не говорим за МОНОПОЛ, а за регламентирано от Закона за общинската собственост положение. Какво би станало ако всяка частна погребална фирма започне за копае гробни места, да определя деня, часа, парцела и т.н. за извършване на погребение в общинските гробищни паркове, да развежда клиенти в гробищата, да им търси и предлага гробни места по желание?
Провеждането на обредната траурна дейност, превоза на покойници също следва да бъде регламентиран. При положение, че всяка фирма влиза и прави каквото си иска следва хаос! В такъв смисъл регламентирането на дейността е приоритет на община Кърджали, която го е вменила по Наредба на общинско предприятие „Обредни дейности”. Това е най-добрата форма за управление на общинската собственост, в конкретния случай – общинските гробищни паркове. Средствата за ремонти, почистване, косене, ограждане, разход вода и благоустрояване на гробищните паркове също идват от общинския бюджет. Никоя частна погребална фирма не заделя средства за тези дейности, а извлича само печалби на гърба на общинската услуга и на потребителя - близките в частност.
Затова всички частни погребални фирми се стремят да имат равни права с общинските структури в общинските гробищни паркове и обредни зали, когато се касае за погребална и обредна дейност. От тази дейност частните погребални фирми извличат само дивиденти. Същевременно гробищата и всичко в тях се поддържат със средства на общините!
На ТРЕТО място в редица областни градове обредната дейност – провеждането на гражданския ритуал е съсредоточена в общинските обредни зали; да вземем за пример Пловдив. Там има не една, а поне 20 частни погребални фирми. Всяка от тях си извозва покойника до общинската обредна зала, където се провежда граждански ритуал, който не е задължителен – по желание на близките. При религиозен ритуал се влиза в храма и духовните лица го извършват, в съгласие с каноните на съответната религия. Никой не от тези частни фирми не прави пресконференция, че го ограничавали и му изземвали дейността като стопански субект в общинските гробищни паркове. И така е от години наред, регламентирано и цивилизовано обслужване в зала.
Не се провежда обредна дейност по алеите и асфалта под слънце, дъжд, сняг и вятър. Представете си само за момент как изглежда отстрани: чете се слово за покойния, обявява се последна почит и всички коленичат около ковчега с покойника. Наоколо обаче някои близки извършват възпоменателен обред със свещеник, други палят свещи и скърбят на гробното място, трети слагат дървена ограда на гроба и вдигат шум, четвърти строят гробното място, пети почистват гробовете, садят цветя и носят вода…минават около вас, а като гарнитура на всичко това – от махалата са носи оглушителна чалга музика и заглушава каквото и да било относно провеждания на открито граждански ритуал.
Твърдя, че това е пълен цирк, пародия на обредна дейност на гробното място.
Като човек, който поне 6 год. е работил в годините назад като обредник към Обреден дом Кърджали, съм достатъчно добре запозната с извършвания на открито граждански ритуал и смятам, че всеки покойник има правото да бъде достойно изпратен в последния си път.
С настоящата Наредба Общината е позволила извършването на гражданския ритуал да стане по избор – или в обредната зала или на самото гробно място. Така цитираната редакция може да бъде изменена, като бъде установено, че гражданския ритуал ще се извършва само в построената за целта общинска ритуална зала. Мотиви - спазването на реда в гробищата, спазването на етичните норми при прощаването с покойника.
Наред с това – като допълнителен мотив може да послужи тезата, че гражданският ритуал на територията на гробищния парк се извършва от името на Община Кърджали (така в чл.20, ал.2 от Наредбата на Община Пловдив). Тоест, придава се официален характер на траурното слово и по тази причина не е редно да се произнесе в алеите на парка.
Гражданският ритуал не представлява задължителен елемент при погребването на покойници. Близките на покойника могат да изберат дали да се провежда такъв, както и да посочат място, различно от гробищния парк, където да се извърши гражданския ритуал – мястото, където е живял покойникът, наета зала в населеното място и т.н.
Общинската ритуалната зала е построена със средства на общината и като обект публична общинска собственост е възложена за управление на ОП „Обредни дейности”. В този смисъл гражданският ритуал следва да се извършва от служители на общинското предприятие, тъй като то носи отговорността за стопанисването и управлението на залата.
В този смисъл определянето на мястото, където е допустимо извършването на граждански ритуал, е част от правомощията на Община Кърджали по повод управлението на гробищния парк.
На ЧЕТВЪРТО място в общинската Наредба не е уреден въпросът от кое лице се извършва превозът на покойници на територията на гробищния парк. Този въпрос не е уреден и в Наредба №2 на МЗ, където са посочени хигиенните изисквания при транспортиране, на които трябва да отговаря транспортното средство при пренасянето на покойника. В този смисъл въпросът кое лице ще извършва превоза на покойника на територията на гробищния парк следва да бъде решен от лицето, собственик на съответния гробищен парк – в настоящия случай Община Кърджали. Тоест, отношенията във връзка с превоза на покойници на територията на гробището са част от обществените отношения по повод управлението на гробищния парк и в частност – извършването на погребението. (Раздел ІV от Наредбата).
Нещо повече, превозът на покойници на територията на гробищния парк, не представлява самостоятелна услуга, която може да се предлага от физическите и юридическите лица, които извършват траурни услуги в гр.Кърджали, нито пък представлява траурна услуга, която се извършва срещу заплащане от ОП „Обредни дейности”.
Превозът на покойници на територията на гробището не е част и от обществените отношения, свързани с достъпа до гробищния парк. Нормативното изискване превозът на покойници да се извършва от служители на ОП „Обредни дейности” не ограничава достъпа на останалите лица до гробищния парк. (С обща норма е регламентиран достъпът до гробищните паркове – чл.6, ал.1 от Наредбата)
Отделно, Община Кърджали е възложила управлението и стопанисването на гробищния парк на територията на гр.Кърджали на Общинско предприятие „Обредни дейности” – чл.5, ал.1 от сега действащата Наредба. Общинското предприятие следва да извършва всички дейности, по повод погребването на покойници, които са свързани с използването инфраструктурата на гробищния парк – както е изкопаването на гробното място.
Принципа на развиваната от общинските предприятия СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ е покриване на разходите по дейността, а не печалба върху гърба на опечалените близки! Затова и там където има създадена структура на общинско предприятие с ниски цени на погребалните стоки и услуги, то частните погребални фирми започват открита война с всички средства. Крайно време е да се спре със спекулацията, със заиграването с болката на хората точно в този момент!
На ПЕТО място, бих казала, че грубо нарушение на основния Закон на РБ, открито дискриминационен е Проекто-закона за погребалните дейности, предложен от Съюза на частните погребални фирми. Изцяло лобистки закон, пълен с пропуски, неточности, преповтаряне на други закони или нормативни актове. Това е закон обслужващ интересите само и единствено на частните погребални фирми, а общините и техните структури, стопанисващи и управляващи гробищните паркове са оставени извън законовата рамка, т.е не са „оператори на погребални услуги” и подлежат на грлавозамайващи санкции при положение, че осъществят такива.
Нима това не е грубо нарушение на Конституцията на Република България, където в чл. 19, ал. 2 се казва, че „Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя".
Това е поредния Проекто-закон за погребалните дейности, предложен от Съюза на частните погребални фирми и по него следва да има сериозни дебати в Народното събрание от всички заинтересовани страни и особено от Националното сдружение на общините, което логично ще го отложи във времето. Сдружението на Обредните домове в Република България също е депозирало своето становище до комисиите в НС.

Моника Атанасова,директор на общинско предприятие „Обредни дейности

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини