Откриха плоча в памет на видния ардинчанин Христо Филипов

В рамките на Есенните културни празници кметът на община Ардино Ресми Мурад откри паметна плоча на ул. „Републиканска”, на която е живял видния ардинчанин Христо Филипов.

“За мен е чест в дните на Ардино да открия тази паметна плоча. Днес отдаваме почит към един наш бивш управник, който има значим принос както за развитието на Ардино като град, така и за учредяването на туристическото дружество”, каза в обръщението си към присъстващите Ресми Мурад. Той уточни, че скоро паметна плоча ще бъде поставена и на хижа „Белите брези” в комплекса.

“Ето как в един малък родопски град ръководителите му и обществеността показаха, че трябва да ценим онези личноси, които с действията са допринесли за развитието на града, на обществото, на духовността, личности, които са насадили у хората любов към родното място и неговата красива природа”, заяви в словото си по повод откриването на паметната плоча зетя на Христо Филипов - Емануил Димитров. Той изказа благодарност към цялото ръководство на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад и председателя на местния парламент Сезгин Байрам, както и към всички членове на Инициативния комитет.

Припомняме, че предложенията направи  Инициативния комитет с председател зетя на Христо Филипов – Емануил Димитров във връзка с предстоящата 100-годишнина от рождението му.

Христо Филипов е роден на 04.01.1913 г. в смолянското село Устово. В продължение на 20 години (1951-1971 г.) е бил секретар и член на изпълнителен комитет на градския общински народен съвет в Ардино. 25 години е общински съветник. Един от най-големите радетели за създаването на туристическото движение в Ардино. Над 20 години е председател на туристическо дружество „Бели брези”.

Занима се с изследователска и краеведческа дейност, като е издирил много ценни архивни материали и експонати за Ардино и района.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини