Митничарите от Кърджали погнаха нелегалните търговци на въглища,задържат тонове стока

Цветан Юрганчев

Митническото бюро в Кърджали съвместно с полицията погна нелегалните търговци на въглища. В областта бяха организирани две акции-в Момчилград и Крумовград. Заловени бяха десетки тонове от черното гориво. Проверките са свързани с наближаващия отоплителен сезон, когато далаверата с въглища е в разгара си.

  Вчера само в Крумовград при изненадваща проверка в района на пазара установихме , че фирма „Момина сълза 2009”ЕООД с управител А.Л.К. съхранява 18 250 кг въглища, от които 14 750 кг брикети, а останалите от Донбас. Констатирахме, че е нарушен чл.57а от Закона за акцизите и данъчните складове. Това съобщи за Кърджали бг вести началника на митническото бюро в Кърджали Цветан Юрганчев. Той подчерта,че акцията е извършена съвместно с Районното полицейско управление в Крумовград. На управителя на фирмата е даден срок да докаже със фактури собствеността на стоката, в противен случай ще му бъде наложен акт. Само дължимия акциз, който е укрит е на стойност 1000 лева, подчерта Юрганчев. Той каза още, че за търговия с акцизни стоки фирмите трябва да имат регистрация. Пуска се специално искане за регистрация с две заявления до митница в страната. Едното заявление е за стоката, другото за измервателните уреди.

 22 664 кг въглища бяха задържани и  при акция съвместно с областната дирекция на полицията в Момчилград на 12 септември. Заедно с тях са установени и 58 бутилки алкохол с бандероли с изтекъл срок на валидност . Те са били собственост на фирма „Дени-ДФ”ООД.

  Случаите на продажба на въглища без платен акциз зачестяват. Призоваваме гражданите да ни сигнализират и да не подпомагат сивата икономика, подчерта Цветан Юрганчев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини