Премиерът вещае половинвековно бъдеще на ОЦК,Захариев разследван за батака в завода

 Сделката за ОЦК осигурява производството на цинк край Кърджали за петдесет години напред. Модернизацията на завода предстои. Никога не съм виждал по голям батак отколкото в Оловно-цинков комплекс. Как е възможно реномирани швейцарски,френски и български банки да бъдат подведени до такава степен, че да отпуснат 300 милиона. Случаят е достоен за учебник по икономика. Бившият собственик Валентин Захариев ще отговаря пред закона. Срещу него е образувано досъдебно производство. Това каза на кратка среща с обществеността на Кърджали министър председателят Бойко Борисов.

  Той пристигна в столицата на Източните Родопи в 14,30 часа с правителствени хеликоптер. Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се бяха събрали металурзи, държавни служители,привърженици на ГЕРБ.

  Борисов каза още, че е провел три срещи с шефове на банковите институции и призна, че им е оказал тотален натиск за да намерят компромис и заводът отново да заработи. Движим проблемът и с миньорите в Мадан и Рудозем. Отдаваме нови концесии. Ще има работни места за 900 души. Там заплатите са добри, каза още премиерът.

  Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че останалите на работните си места 190 металурзи автоматично ще бъдат преназначени от новия собственик. Той препоръча ОЦК да обяви несъстоятелност. Така кредиторите ще могат да вземат дължимото. Ще получат обезщетение и работниците, принудени да напуснат.

Министърът на икономиката Дилян Добрев го подкрепи. Той подчерта, че обявяването на несъстоятелност няма да навреди нито на инвеститора , нито на работниците. Модернизацията на цинковия завод,ще открие пред него перспективи за 50 години напред, посочи министърът.

  Шефът на новия собственик -офшорката „Хармони 2012”  Васил Камбуров , каза,че това е една от най-добрите им инвестиции. Директорът на Първа инвестиционна банка ,която стои зад офшорката -Васил Христов обеща финансова подкрепа за новото производство.

  Никой не говори за оловното производство. Дума не се каза за дължимите от Захариев заплати. Стоим без доходи и гладуваме,коментираха металурзи, докато Борисов даваше пресконференция на журналистите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини