Обезвредиха „антракс” в Кърджали,четвърти случай на „биооръжие”в града

Спасители от Гражданска защита обезвредиха два килограма „антракс”,изсипан в двора н Регионалната здравна инспекция. Това е четвърти случай,  в който службата за борба с бедствията се намесва, за да се справи с биооръжие. Единият от случаите е бил при учение, а другите два са били след фалшива тревога. Сега спасителите направиха демонстрация в рамките на Първия национален конгрес по превантивна медицина, който се провежда в Кърджали.

  След подаден сигнал хората от Гражданска защита пристигнаха със специално оборудван бус. Те бързо се разгърнаха, като повечето надянаха скафандри, подобно на американските астронавти. Задължителни бяха противогазите. Спасителите буквално завряха в тридесет-градусовата жега. Те първо взеха проба от разсипаното вещество.Тя бе заделена за изпращане в София,където има специализирана лаборатория за изследване на биооръжие. След това хората от Гражданска защита събраха „антракса”. Мястото бе дезинфекцирано . Дезинфекцираха се и спасителите. Всичко това стана пред погледите на стотината участници в конгреса, които имаха възможност да установят,  че хората от Гражданска защита в Кърджали са готови да действат при биоатака.

 Спасителите казаха, че са добре оборудвани и тренирани, тъй като разрастването на международния тероризъм предполага, че страната ни може да бъде подложена на атаки с биооръжие.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини