Организационна среща за празника на Горно Прахово

Членовете на Сдружението за културно сътрудничество „Тосчаллълар” (Горно Праховци) в Турция и ръководството на община Ардино направиха снимка за спомен пред хижа „Млечино

Ръководството на Сдружението за културно сътрудничество „Тосчаллълар” (Горно Праховци) в Турция проведе организационна среща във връзка с подготовката и провеждането на традиционния мевлид-събор в ардинското село Горно Прахово през уикенда. Проявата се състоя в четвъртък в хижа „Млечино” и бяха набелязани основните идеи за честването на селищния празник.

„Ще ви помагаме във всяка стъпка и винаги можете да разчитате на нас. Тук са нашите корени, и хубаво е да знаеш откъде си тръгнал”, заяви Айнур Гюлер, председател на Горнопраховското сдружение за културно сътрудничество в Истанбул. Колегата му от Бурса Сали Ахмед подчерта, че въпреки тежката финансова криза, винаги ще се намерят хора с пари, които милеят за мястото, в което са родени – те или дедите им.

„Усмивките в лицата на нашите сънародници са най-голямата награда за нас”, каза още председателят на сдружението в  Бурса.

На организационната среща присъстваха кметът на община Ардино Ресми Мурад и двамата му заместници Неджми Ходжов и Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, селският управник на Горно Прахово Ибрахим Мурад. Тук бяха местните бизнесмени Касим Хакиф и Метин Мурад от белгийския град Антверпен, които редовно спонсорират празника на селото.

Началото на традиционния мевлид-събор в Горно Прахово датира от 1996 г., а идеята е била по инициатива на покойния Ниязи Емин Ефенди и бившият кмет Мюмюн Емин (Рейс).

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини