Млади астрономи участваха в Лятна школа по астрономия и астрофизика в комплекс „Белите брези”

От 3 до 18 август в комплекс „Белите брези” край Ардино се проведе 42-рата Лятна школа по Астрономия, Астрофизика и Информатика, съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерваторията в Кърджали. За поредна година партньори бяха катедра „Астрономия” при Физическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски” и Института по Астрономия при БАН. Участваха ученици от страната, студенти от СУ и предимно млади български специалисти от университети в България, Австрия, Франция и САЩ. Програмата включваше лекции, семинари и наблюдения на интересни явления, а лектори бяха университетски преподаватели, водещи астрономи и астрофизици.
В рамките на две седмици бяха проведени наблюдения на променливи звезди, астероиди, транзит на екзопланети (планети извън Слънчевата система). Спазена бе и традицията за наблюдения активността на метеорният поток „Персеиди”.
Мирослав Иванов от Института по Патологична микробиология – Виена, говори за възникването на живота и влиянието на космическите фактори. Младите астрономи взеха участие в наблюденията на 40-см „CELESTRON” телескоп , чрез който участниците наблюдаваха и заснеха множество обекти. Единият от тях бе Галактиката NGC891, отдалечена на 30 млн. Светлинни години от нас, която се проектира в съзвездието Андромеда. Учениците и студентите видяха как би изглеждал нашият млечен път наблюдаван „от страни”.
Наблюдателната площадка на школата бе любимо място за участниците.
Красимир от Варна, Аксин от Кърджали и Дияна от Стара Загора, от групата по променливи звезди, обработваха своите наблюдения.
„Съвременните телескопи, независимо от размерите им, се управляват от компютри. Информацията, получена при наблюденията, също се запаметява и обработва от компютър”, коментира Агоп Узунбохосян.
За поредна година Школата се организира от клуб “Вега” към Астрономическа обсерватория –Кърджали в партньорство с община Кърджали. Финансова подкрепа осигуряват фирми от София и Кърджали и българи, живеещи в чужбина.
Директорът на Астрономическата обсерваторията в Кърджали Агоп Узунбохосян благодари на всички, помогнали традицията да не се прекъсва.Историята на Школата по астрономия започва през лятото на 1970г. в местността "Белите брези" от 30 –на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини