Ден на Хирошима

Хирошима, 6.08.1945 г. Нагазаки, 9.8.1945 г.

Десетки хиляди хора отбелязаха 67-годишнината от атомната бомбардировка над Хирошима, съобщава „Франс прс".

Оцелели на преклонна възраст, роднини на жертви, официални правителствени представители и чуждестранни делегати участваха на годишната церемония пред Мемориала в Хирошима, наричан още Парк на мира.

Американският бомбардировач "Б-29 Инола Гей" хвърли атомната бомба на 6 август 1945 над западния японски град и за няколко минути отне живота на над 100 000 души в края на Втората световна война.

В 8:16 часа местно време, когато е и взривена бомбата, всичко замръкна в гробна тишина.

Около 50 хиляди души участваха в официалната церемония, докато други стотици хиляди участваха в демонстрации, маршове, форуми и концерти в града срещу атомните оръжия.

Сред присъстващите бе и 55-годишният Клифтън Труман Даниел, внук на бившия президент Хари Труман, който даде нареждания за бомбардирането на Хирошима и  Нагазаки три дни по-късно.

Във връзка с това днешният ден е определен като Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие, както и Ден на Хирошима. Той се чества по решение на Световния съвет на мира.

На 6 август 1945, в 8 часа и 16 минути, над Хирошима избухва първата атомна бомба, употребена срещу мирно население. Взривът е еквивалентен на 12 500 тона тринитротолуол (12.5 килотона ТНТ). Непосредствено от взрива загиват около 100 000 души, жертвите до края на 1945 са около 140 000, още пет години по-късно броят им надхвърля 200 000 души.

Бомбата е от обогатен уран-235. Това е първият взрив на уранова бомба.

Всяка година на 6 август Националният музей "Земята и хората" отбелязва ДЕНЯ НА МИЛОСЪРДИЕТО, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма и на усилията на милиони хора на Земята за изграждане на свят на устойчиво развитие, в който хората ще живеят в хармония с Природата и помежду си.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини