Почетен гражданин на Ардино - спонсор на тенис турнир

Почетният гражданин на Ардино г-н Решат Айдън пое изцяло разходите по организирането и провеждането на единадесетия Международен турнир по тенис на маса за юноши и девойки в памет на именития състезател Дургут Адемов – Джофи.

„Това, което правя даже е много малко за хубавите хора на Ардино. Винаги ще подпомагам морално и материално всички начинания на ардинската общественост”, сподели изтъкнатият спортен деятел на Ардино по време на срещата си с ръководството на общината.

Значимото спортно събитие ще се състои от 23 до 26 август в обновената спортна зала „Юнак”. Състезанието ще бъде под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад. Готовност за участие в турнира са заявили представителни отбори от Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Молдова. Международната проява е част от годишния спортен календар на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ).

Председателят на СКТМ „Юнак-2005” инж. Азис Мурад отбеляза, че очакванията му са да се получи едно мини - Балканско първенство, тъй като традиционно участват най-добрите отбори и от България в съответната възрастова група – Момчилград, Две могили (Русенско), Горна оряховица, Варна, Димитровград и др.

Очаква се на откриването на турнира да присъства председателят на УС на БФТМ Стефан Китов. Организаторите са изпратили покани до бивши шампиони по тенис на маса от ардинската школа, съмишленици и приятели на Джофи – Джеват Хасанов, Наджи и Арслан Коч, Рейхан Сезер – Капитана, Надие Чобанова, Севдие Мусова – Сарафян, Илхан Неждетов – Севинч.

Началото на тениса в Ардино се поставя през 1965 г. Най-успешните години в историята на „Юнак” са в периода 1972 – 1976 г., когато се състезава Дургут Адемов – Джофи. Той е роден през 1955 г. в Ардино. Започва да тренира тенис на маса на 12 години. Джофи участва на почти всички републикански първенства. Първенец при юношите на двойки през 1973 г. с партньора си Джеват Хасанов. На следващата година печели злато отборно и индивидуално при юноши – старша възраст. При мъжете Джофи грабва бронз при двойки отново с Джеват Хасанов. Играе в множество турнири в бивша Югославия, Унгария, Румъния. След края на кариерата си като спортист става треньор в „Юнак”. Умира твърде млад на 35 – годишна възраст през 1991 година. Познат на хората в Ардино с честността, трудолюбието , взискателността към себе си. През 1992 година ръководството на клуба учредява турнир в негова памет. В началото се провеждаше всяка година. След това обаче организаторите решават да е на две години веднъж.

Това е най-голямото спортно събитие в община Ардино. През 2010 г. отборен победител при юношите станаха състезателите от „Беледие спор” - Ялова, Турция,  а при девойките тимът на Горна оряховица. Индивидуални първенци бяха: Ибрахим Гюндюз от Ялова при юношите, а при девойките Хатче Хюсеинова от Горна Оряховица.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини