23 °C

Банка ще точи 20 тона цинк от ОЦК, металурзи правят жива верига

Малко след 8.00 часа около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банка-кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението. От синдиката "Защита" съобщиха, че за днес е планирано да бъдат източени 20 тона разтопен цинк от индукционната пещ, съобщи БНР. Една от банките кредитори - БНП Париба, иска да си вземе заложен при нея метал.

Според областния председател на синдиката Стефан Атанасов, банката е наела 15 от напусналите леяри срещу заплата от 400 лева за източването на пещта. Ръководството на ОЦК не знаело за предстоящото разрушаване на съоръжението.
Тези 15 леяри са без договори, нямат защитни средства за безопасни условия на труд и никой официално не е дошъл да каже какво точно ще се случва, заяви Стефан Атанасов, който е инженер-технолог в цинковия завод, цитиран от БНР.

В една пещ има 20 тона цинк, които струват около 25 000-30 000 долара. Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, каза Атанасов, цитиран от "Дума".
Но, според профсъюза, това няма да реши проблема с обезпечението на отпуснатите кредити, а ще доведе до затваряне на комбината.

Намерението на хората от живата верига е да проведат разговор с единствения от ръководството на завода – икономическия директор Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им.

Атанасов заяви, че в момента в завода работят две такива пещи и, според него, по-късно ще бъде затворена и втората.
70 души са ангажирани с поддръжката на непрекъсваемия режим.

Не знаем кой е наредил да се точи тази пещ. Притесняваме се какво става с този метал, след като се източи. Ако не се изпълнят исканията ни ще устроим 24-часова блокада, за да не източат пещта през нощта. Много пъти приканвахме банките да се срещнат с нас и да ни разяснят докъде са стигнали нещата с ОЦК и какво ще се случи с комбината, коментира Атанасов.

По негова информация няма инвеститорски интерес към завода. Според синдикатите, ОЦК-Кърджали дължи над 400 хиляди лева за ток, и ако сумата не бъде изплатена, ще спре дори непрекъснатият производствен процес. Две пещи харчат по около 10 000 лева за ток, които сега няма кой да плаща, обясни Стефан Атанасов.

В комбината работят малко над 200 души, 300 са напуснали от началото на протестите през март.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини