11 °C

Банка ще точи 20 тона цинк от ОЦК, металурзи правят жива верига

Малко след 8.00 часа около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банка-кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението. От синдиката "Защита" съобщиха, че за днес е планирано да бъдат източени 20 тона разтопен цинк от индукционната пещ, съобщи БНР. Една от банките кредитори - БНП Париба, иска да си вземе заложен при нея метал.

Според областния председател на синдиката Стефан Атанасов, банката е наела 15 от напусналите леяри срещу заплата от 400 лева за източването на пещта. Ръководството на ОЦК не знаело за предстоящото разрушаване на съоръжението.
Тези 15 леяри са без договори, нямат защитни средства за безопасни условия на труд и никой официално не е дошъл да каже какво точно ще се случва, заяви Стефан Атанасов, който е инженер-технолог в цинковия завод, цитиран от БНР.

В една пещ има 20 тона цинк, които струват около 25 000-30 000 долара. Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, каза Атанасов, цитиран от "Дума".
Но, според профсъюза, това няма да реши проблема с обезпечението на отпуснатите кредити, а ще доведе до затваряне на комбината.

Намерението на хората от живата верига е да проведат разговор с единствения от ръководството на завода – икономическия директор Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им.

Атанасов заяви, че в момента в завода работят две такива пещи и, според него, по-късно ще бъде затворена и втората.
70 души са ангажирани с поддръжката на непрекъсваемия режим.

Не знаем кой е наредил да се точи тази пещ. Притесняваме се какво става с този метал, след като се източи. Ако не се изпълнят исканията ни ще устроим 24-часова блокада, за да не източат пещта през нощта. Много пъти приканвахме банките да се срещнат с нас и да ни разяснят докъде са стигнали нещата с ОЦК и какво ще се случи с комбината, коментира Атанасов.

По негова информация няма инвеститорски интерес към завода. Според синдикатите, ОЦК-Кърджали дължи над 400 хиляди лева за ток, и ако сумата не бъде изплатена, ще спре дори непрекъснатият производствен процес. Две пещи харчат по около 10 000 лева за ток, които сега няма кой да плаща, обясни Стефан Атанасов.

В комбината работят малко над 200 души, 300 са напуснали от началото на протестите през март.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини