Банка ще точи 20 тона цинк от ОЦК, металурзи правят жива верига

Малко след 8.00 часа около 40 металурзи преградиха входа за трета индукционна пещ в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и попречиха на колегите си, наети от банка-кредитор, да влязат и да започнат източването на съоръжението. От синдиката "Защита" съобщиха, че за днес е планирано да бъдат източени 20 тона разтопен цинк от индукционната пещ, съобщи БНР. Една от банките кредитори - БНП Париба, иска да си вземе заложен при нея метал.

Според областния председател на синдиката Стефан Атанасов, банката е наела 15 от напусналите леяри срещу заплата от 400 лева за източването на пещта. Ръководството на ОЦК не знаело за предстоящото разрушаване на съоръжението.
Тези 15 леяри са без договори, нямат защитни средства за безопасни условия на труд и никой официално не е дошъл да каже какво точно ще се случва, заяви Стефан Атанасов, който е инженер-технолог в цинковия завод, цитиран от БНР.

В една пещ има 20 тона цинк, които струват около 25 000-30 000 долара. Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, каза Атанасов, цитиран от "Дума".
Но, според профсъюза, това няма да реши проблема с обезпечението на отпуснатите кредити, а ще доведе до затваряне на комбината.

Намерението на хората от живата верига е да проведат разговор с единствения от ръководството на завода – икономическия директор Валентин Манев. Пред него те ще настояват с парите от продажбата на 20-те тона цинк в пещта да бъдат изплатени заплатите им.

Атанасов заяви, че в момента в завода работят две такива пещи и, според него, по-късно ще бъде затворена и втората.
70 души са ангажирани с поддръжката на непрекъсваемия режим.

Не знаем кой е наредил да се точи тази пещ. Притесняваме се какво става с този метал, след като се източи. Ако не се изпълнят исканията ни ще устроим 24-часова блокада, за да не източат пещта през нощта. Много пъти приканвахме банките да се срещнат с нас и да ни разяснят докъде са стигнали нещата с ОЦК и какво ще се случи с комбината, коментира Атанасов.

По негова информация няма инвеститорски интерес към завода. Според синдикатите, ОЦК-Кърджали дължи над 400 хиляди лева за ток, и ако сумата не бъде изплатена, ще спре дори непрекъснатият производствен процес. Две пещи харчат по около 10 000 лева за ток, които сега няма кой да плаща, обясни Стефан Атанасов.

В комбината работят малко над 200 души, 300 са напуснали от началото на протестите през март.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини