12 °C

Затворили границата 6 мин. след взрива в Бургас

На 6-ата минута след взрива на летище "Сарафово" всички ГКПП в страната са били затворени. Засилихме контрола, като започнахме 100-процентова проверка на всички паспорти и хора, заяви за "Стандарт" шефът на Граничното полицейско управление в Калотина комисар Стоян Стилиянов.Допреди 18 юли властите на границата преглеждаха на око личните карти на европейците. От сряда обаче всички документи за самоличност преминават през скенерите на служителите и със специална UV лампа се проверяват.Отделно, след като мине на машината на полицая, на екрана се появява цялата информация за човека и ако той се издирва или има нещо нередно с документите, се появява линия в червено, а не зелено, както е обичайното. Така служителят разбира, че трябва да отведе човека за по-щателна проверка. Но знае и че трябва да запази пълно спокойствие.Според служителите на Калотина засега недоволни от чакането няма, защото хората разбират ситуацията. Така властите водят пълна отчетност кой кога е пристигнал у нас и кога си е заминал.Според изискванията на ЕС гражданите на общността не подлежат на пълен контрол по граничните пунктове. След атентата обаче от проверките не се изключва никой. Така от фаталната сряда до вчера на Калотина са заловени около 10-ина души, които са били обявени за общодържавно издирване. За същия период на летище София са били заловени 5-ма души, също търсени по различни причини в нашата или в друга страна. На Калотина е бил задържан и един джип "Хамър" с иракска регистрация, който бил обявен за откраднат в Швейцария.Комисар Стилиянов и неговият екип отговарят за 50 км сухопътна граница от връх Ком до с. Врабча. Калотина е и едно от най-натоварените КПП целогодишно. На ден преминават по 6000 души. И всички те се обработват ръчно, за да няма пропуски, обясни още комисарят.Багажите пък се преглеждат щателно на база оценка на риска, като около 20 автомобила на ден се пращат за щателна митническа проверка.Дългогодишните служители разказват, че такива мерки за сигурност около КПП е имало само след големи обири и убийства у нас.На летище София пък 20 минути след атентата на "Сарафово" вече е имало сформиран кризисен щаб. Всички хора, които не са пътници, са били помолени да напуснат територията на залите на пристигащи или заминаващи. След това поетапно затворили вратите на залите, а скенер бил сложен още на входа на чакащите за заминаване, преди граничния и митнически контрол. Най-често на аеропорта се опитват да минат хора с чужди лични карти. Например ако двама души си приличат, единият взима документа на другия. Тогава документът за самоличност не е фалшив, но не е и на човека, който го предоставя на властите. От началото на годината 6-ма души са били заловени да пътуват с подобни документи само на летище София.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини