22 °C

Затворили границата 6 мин. след взрива в Бургас

На 6-ата минута след взрива на летище "Сарафово" всички ГКПП в страната са били затворени. Засилихме контрола, като започнахме 100-процентова проверка на всички паспорти и хора, заяви за "Стандарт" шефът на Граничното полицейско управление в Калотина комисар Стоян Стилиянов.Допреди 18 юли властите на границата преглеждаха на око личните карти на европейците. От сряда обаче всички документи за самоличност преминават през скенерите на служителите и със специална UV лампа се проверяват.Отделно, след като мине на машината на полицая, на екрана се появява цялата информация за човека и ако той се издирва или има нещо нередно с документите, се появява линия в червено, а не зелено, както е обичайното. Така служителят разбира, че трябва да отведе човека за по-щателна проверка. Но знае и че трябва да запази пълно спокойствие.Според служителите на Калотина засега недоволни от чакането няма, защото хората разбират ситуацията. Така властите водят пълна отчетност кой кога е пристигнал у нас и кога си е заминал.Според изискванията на ЕС гражданите на общността не подлежат на пълен контрол по граничните пунктове. След атентата обаче от проверките не се изключва никой. Така от фаталната сряда до вчера на Калотина са заловени около 10-ина души, които са били обявени за общодържавно издирване. За същия период на летище София са били заловени 5-ма души, също търсени по различни причини в нашата или в друга страна. На Калотина е бил задържан и един джип "Хамър" с иракска регистрация, който бил обявен за откраднат в Швейцария.Комисар Стилиянов и неговият екип отговарят за 50 км сухопътна граница от връх Ком до с. Врабча. Калотина е и едно от най-натоварените КПП целогодишно. На ден преминават по 6000 души. И всички те се обработват ръчно, за да няма пропуски, обясни още комисарят.Багажите пък се преглеждат щателно на база оценка на риска, като около 20 автомобила на ден се пращат за щателна митническа проверка.Дългогодишните служители разказват, че такива мерки за сигурност около КПП е имало само след големи обири и убийства у нас.На летище София пък 20 минути след атентата на "Сарафово" вече е имало сформиран кризисен щаб. Всички хора, които не са пътници, са били помолени да напуснат територията на залите на пристигащи или заминаващи. След това поетапно затворили вратите на залите, а скенер бил сложен още на входа на чакащите за заминаване, преди граничния и митнически контрол. Най-често на аеропорта се опитват да минат хора с чужди лични карти. Например ако двама души си приличат, единият взима документа на другия. Тогава документът за самоличност не е фалшив, но не е и на човека, който го предоставя на властите. От началото на годината 6-ма души са били заловени да пътуват с подобни документи само на летище София.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини