Западнонилски вирус в околностите на Атина

Пет случая на заразяване със западнонилски вирус са били регистрирани от началото на юли в южното предградие на Атина, съобщи Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Общо вирусът, който се предава чрез заразени комари, е засегнал от 7 юли насам трима души на около 60 години, един на около 40 години и един младеж на 18 години, живеещи в Пирея, пристанището на Атина, във Фалер и Хеленикон.

Първите двама били излекувани, а тримата нови болни били настанени в болница заради симптоми, "засягащи централната им нервна система", уточни центърът. Новите случаи бележат повторната поява на вируса в страната след бума през лятото и есента на 2011 г., когато бяха регистрирани 101 случая, а деветима души починаха. Средната възраст на заболелите беше 70 години, уточнява центърът.

Досега вирусът се срещаше предимно в област Македония, близо до реки и езера, в централната област Лариса и в околностите на Солун, втория по големина град в страната. Случаи на заболяването бяха регистрирани миналата година и в района на столицата, в източната земеделска област и в индустриалната западна област. Западнонилският вирус може да предизвика симптоми, подобни на тези на грипа, като само в малцинството от случаите може да се стигне до усложнения като менингит или енцефалит. В този случай заболяването може да е смъртоносно.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини