„Ангелски гласчета” от Кърджали на фестивал за църковни песнопения в София

И тази пролет ученици от най- голямото и най- инициативното областно училище в област Кърджали, „Св. св. Кирил и Методий”, по традиция взеха участие в националния детски фестивал за православни църковни песнопения „Осанна (Слава) във висините…”. Той се проведе за четвърта поредна година в град София на датата 8 май, благодарение на организаторите от фондация „Дарби”, чиято дейност е насочена към образованието на българската младеж, и столичния храм ”Света Параскева”. Училищната формация, съставена от петокласници и шестокласници на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, „Ангелски гласчета”, очакваше и тази година с нетърпение да вземе участие в духовната радост на молитвените песнопения.

    Фестивалът е изключителен по своя характер, защото единствен у нас  дава възможност на стотици православни християнчета от цяла България и съседните православни страни заедно да възхвалят Бога под купола на храма. Децата от „Ангелски гласчета” бяха оставили чудесно впечатление от участието си на миналогодишния празник и сега бяха посрещнати с голяма радост от директорката на фондация „Дарби”, госпожа Бистра Илиева, както и от участниците, които тази година достигнаха числото 20.  

    В програмата на фестивала се представиха още хор „Бодра смяна“, Детски хор „Орфей” – Хасково, хорът на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Гаудеамус“, Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Арахангелски глас” – Ловеч, хорове от столичните училища: 41 ОУ, 20 ОУ, 54 СОУ, 91 - Немската гимназия. В програмата участва и вокална група „Радост” от дома за деца, лишени от родителски грижи, в с. Дрен, , детски хор „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски”, Смолян, детска вокална формация от гр. Септември, детска група от СИП Религия къв Основно училище „Евлоги Георгиев”, Дупница, вокална формация „Надежда” от Народно читалище „Свобода”, София, вокална група към храм „Св. Параскева” и хора на средно музикално училище от Ниш, Сърбия.

    Тази година „Ангелски гласчета” се представиха с четири песнопения, свързани с православното църковно богослужение и почитта към техните покровители и патрони на училището – светите Кирил и Методий. Молитвените песнопения „Святий Боже”, „Ангел вопияше”, „Христос воскресе”, както и химнът  „Днес ден славен, ден тържествен”, бяха подготвени от деветимата участника в хоровата формацията с помощта на преподавателя по религия и история Явор Саръев.       

    Всички участници във фестивала „Осана във висините” получиха диплом за участие и поощрителна награда. Учениците и техните ръководители изразиха благодарност на организаторите за възможността да се насладят от тържествената среща с толкова много и различни хорови състави. Ние се надяваме, че тази добра инициатива ще се запази занапред и „Ангелски гласчета” ще продължават с радост да се отзовават на поканата да „Славят във висините...” Бога.

Редакционна колегия

Явор Саръев  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини