Третокласници правят „Червена книга” на Източните Родопи

Очаквано и за пореден път възпитаниците на най-голямото и централно училище в областния център Кърджали - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, са сред победителите.

Конкурсът „Природата и ние” на Издателство „Просвета”, посветен на Международния ден на Земята – 22 април, доказа, че кърджалийските деца със своите знания и идеи имат реален принос за по-чиста, по-здравословна и по-ценена природа в света около нас.

Конкурсът беше организиран за учениците от 3-ти и 4-ти клас, които трябваше да направят общ проект на класа, представен в текст, снимки и рисунки.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, се прояви  достойно в националния конкурс с участието на учениците от ІІІ „а” клас с класен ръководител Василка Запрянова.

От получените общо 95 много интересни и оригинални проекта от различни училища на страната, 57 са проектите, разработени от третокласници. Сред тях е проектът на ІІІ ”а” клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, който се класира на второ място заедно с проектите на ІІІ „б“  клас при СОУ „Любен Каравелов“ – гр. Несебър, и ІІІ клас при СОУ „Хр.Ботев“ –  с.Арчар, общ. Димово, обл. Видин.

Подвижен микроскоп е наградата, която Издателство „Просвета” присъжда на ІІІ “а” клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали.

Конкурсната разработка на малките възпитаници от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, беше подкрепена с есе и оригинални идеи в текстовата част, с много богат илюстративен материал – снимки и рисунки, табло и  мултимедийна защита. Проектът имаше своеобразно оформление – като “Червена книга” на класа с нарисувани и описани застрашени и изчезващи биологични видове, живеещи на територията на Източните Родопи и по-конкретно в защитените местности на област Кърджали. В специално изготвения червен класьор бяха включени и снимки на редките и ценни минерали в района, както и на природните феномени в околностите на Кърджали.

Под умелото ръководство на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали, г-жа Лиляна Янкова, съвместно с класния ръководител г-жа Василка Запрянова и г-жа Яна Милушева – ръководител проекти, конкурси и състезания към училището, учениците от ІІІ “а” клас успешно предадоха своите послания и плениха журито в конкурса „Природата и ние”. Проектът им впечатлява с изразеното лично отношение към невероятните природни красоти на Източните Родопи и загрижеността им за опазване на растенията и животните, застрашени от изчезване. С голямо въображение малките кърджалийци показаха в разработения от тях конкурсен проект могъщата сила на природата, пресъздала своето великолепие в заобикалящата ни среда.

 

Участието на малките природолюбители е в рамките и на проекта „Дари красота” от Националния конкурс иновативни практики в управлението по НП „Квалификация” 2011 на МОМН,

Честито на победителите в конкурса „Природата и ние“!

25.04.2012

Кърджали

Училищна редколегия

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини