Кучето Фокс от Кърджали обра овациите за откриване на следи

Двудневен преглед по дресировка на служебни кучета с участието на областните дирекции в Кърджали, Хасково, Смолян и кърджалийското Специализирано полицейско управление се проведе в областния център на Източните Родопи. Девет кучета и техните водачи демонстрираха уменията си да откриват предмети по следи, както и майсторството си да преодоляват препятствия и да задържат престъпник.

В следите най-бързо се ориентира младият Фокс от кърджалийското полицейско управление, ръководен от полицай Христо Димчев. Кучето се оказа скоростен търсач и  само за минути успя да открие и трите предмета по трасето – портмоне, гилза и водопроводен кран. Оказа се, че кърджалийските кучета са добри не само в тренировъчна среда. Последните успехи на четириногите търсачи в реална обстановка са при намирането на ключове, изхвърлени след грабеж на автогарата в областния център и на починал човек в горска местност.

Насочвани от водачите си, кучетата се справиха успешно и с другите елементи от прегледа – преодоляване на препятствия и задържане на престъпник.

Най-възрастинят участник в прегледа беше кърджалиецът Бонд, който „работи” вече 7 години и му предстои пенсиониране, тъй като това е максималният срок за трудов стаж при кучетата. За разлика от полицаите, които се трудят на осемчасов работен ден, четириногите им помощници са на тренировки по 4 часа.

От май месец пускаме кучетата в патрули за охрана на вилната зона в Кърджали, съобщи началникът на „Охранителна полиция” в полицейското управление в областния център Димитър Димитров. Според него ефекта от такъв ход е много голям, тъй като и най-смелите крадци нямат желание да бъдат задържани от тренираните немски овчарки.

Сегашната проява, чийто домакин беше Кърджали, е генерална репетиция за националния преглед, който ще се проведе в Берковица от 28 май до 1 юни. В него освен български служебни кучета и техните водачи ще участват представители от Македония, Румъния и Гърция.

25.04.2012 г.                                                    Регионален пресцентър на МВР

Снимка 1 – Успешният търсач Фокс и водачът му Христо Димчев.

Снимки 2 и 3 – Ветеранът Бонд все още е добър на препятствията и при задържане на престъпник.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини