Три милиона лева нужни за пускането на ОЦК

3 114 200 лв.са необходими за пускането на ОЦК според изчисления на КНСБ. От тях 1 465 000 лева са дължимите от собственика Валентин Захариев заплати. За ток трябва да се платят 170 бона,а за вода 75 000 лева. Това сочи справка изготвена от синдиката по искане на полската фирма „Силезия”АД. КНСБ също така е направила списък на фирмите на Захариев източвали ОЦК. Сред тях са „Интерлеминд”,”Аква тур 21”,”Финтехмаш” и др. На пресконференция днес стана ясно, че поляците са установили връзка с местната лидерка на КНСБ Иванка Караколева и са поискали справката преди да седнат да преговарят със собственика. Освен тях още две компании са проявили интерес към закупуването на ОЦК.

Стана ясно също, че от Министерството на труда и социалната политика продължават да посредничат в намиране на изход от кризата. Казусът се следи и от премиерът Бойко Борисов, който поканил представители на работниците на кафе в Министерски съвет.

 Лидерката на КНСБ Иванка Караколева обяви решимостта на металурзите да не влязат в цеховете, ако се запази сегашния мениджърски екип. Такава възможност се предвиждала в преговорите между Валентин Захариев и банките кредиторки. Изпълнителния директор Славея Стоянова ще управлява само машини, ако запази поста си , категорична бе Караколева. Според металурзи Стоянова се подиграла с тях и, ако управлява завода рискува да бъде линчувана.

 Караколева обяви също, че ако до края на месеца няма яснота за нов мениджърски екип, металурзите ще подновят протестите.Те ще разпънат палатка пред областна администрация.

   Синдикалисти и металурзи благодариха на областния управител Иванка Таушанова и шефовете на Инспекцията по труда, Дирекция”Социално подпомагане” и РУСО за помощта. Бяха им връчени грамоти.

 Губернаторът подчерта, че през последните седмици държавата е показала, че може да бъде отговорна дори и тогава, когато няма отношение към трудов спор. В случая с ОЦК държавата не бе страна, но предприема законодателни промени и бе посредник между банки-кредиторки и собственик на предприятието. Заслугата е на премиера Борисов. Това е нов подход,каза Таушанова. Тя подчерта , че ще се направи всичко възможно за запазване на ОЦК като работещо предприятие , тъй като то е от стратегическо значение за региона. Междуведомствена комисия ще провери сигналите за опасност от изпускане на сярна киселина в язовир „Студен кладенец”.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини