Митрополит Николай представя новия архирейски наместник за Кърджали и Хасково

Пловдивският митрополит Николай пристига днес, на Томина неделя, в хасковския храм “Успение на Св. Богородица“ за официалното въвеждане в длъжност на новия архирейски наместник на областите Хасково и Кърджали протойерей Георги Тодев от Димитровград. От 9 часа днес пловдивският митрополит Николай ще отслужи архирейско богослужение в храма „Успение Богородично“, гласи официалното съобщение на митрополията.
Дългогодишният архирейски наместник на Хасковска духовна околия ставрофорен иконом Антоний Енев получи орден „Свети апостол Ерм“ - I степен и бе освободен от длъжността в края на месец март. Официалният мотив за високата награда са заслугите му за духовния живот в околията. Отец Антоний Енев е най-възрастният свещеник и с най-дълъг стаж в областта. Роден в Стрелча през 1927 г., е ръкоположен през 1949 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил. Архиерейски наместник е от 1989 г. и продължава да служи в храма “Успение на св. Богородица“ в Хасково, като остава и председател на църковното му настоятелство.
Новият архирейски наместник Георги Тодев засега остава в димитровградската църква „Св. Димитър“, където е ръкоположен за свещеник през 1989 г. През 2002 г. съпругата му Димитрина, която работи в РЗИ, тегли 10 000 лв. кредит, за да купят за храма електронни камбани с 33 мелодии. Изплаща го в продължение на 5 години. Двамата имат три деца - две момичета и момче. Синът учи „Богословие“ в Пловдив. Делата на Георги Тодев се свързват и с ремонтите в димитровградската църква „Св. Димитър“, изграждането на параклиса там, позлатяването на кубето й с дарителска акция през 2010 г., построяването на църквата „Св. Екатерина“ в парка до общинската болница също с дарения, работата му по изграждане на манастира „Св. Мина“ и др.

DarikNews

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини