За пръв път от 113 г. Българската църква Св. Стефан в Истанбул остана затворена за Великден

За пръв път в историята си уникалната българска желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул остана затворена за посетители на Великден, предаде Дарик.
Причина за затварянето е стартиралият през август миналата година мащабен ремонт и реконструкция на църквата, обявена за най-красивата в Турция. „За първи път на най-големия християнски празник храмът е затворен”, сподели бай Георги, който  живее в църквата от няколко години.
Според първоначалните планове ремонтът на единствената в света стоманена църква е трябвало да приключи на 13 април и за Възкресение храмът да посрещне миряните, както всяка година за най-големия християнски празник. Започнал с укрепване на основите, заради заплаха от свлачище за църквата, която тежи 500 тона, впоследствие се оказва, че е необходимо много повече, разказват от българската екзархия в Истанбул, където в църквата „Св. Иван Рилски” маркианополският епископ Константин води службата за Възкресение заедно с отец Ангел, който е постоянно там.Според епископ Константин това, че тази година за Великден 113-годишната Желязна църква е затворена, не е проблем. „По-важно е ремонтът да бъде направен качествено и така, че после да служи още толкова години. Българската общност, нашите православни християни има къде да се черкуват - тук, в храма „Св. Иван Рилски”, коментира той.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини