Дянков с добри новини на Маказа – отваряме пътя през май, трима купувачи за ОЦК

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков премина през новия ГКПП Маказа и отпътува за гръцкия град Комотини. Вчера по обяд той спря на границата и каза, че с домакините си ще обсъди подготовката за официалното откриване на пункта и датата на съвместното междуправителствено заседание. Прогнозата му бе, че това ще стане във втората половина на май, за да се отвори пътната връзка на Северна Европа с юга преди старта на летния туристически сезон. Изчаква се само съставянето на новия гръцки кабинет. Рязането на лентата се очаква у нас от миналия октомври, но тежката политическа ситуация, а и свлачището през зимата, което затрупа отсечката между два тунела, забавиха откриването, обясни вицепремиерът.

През последните 3 дни Дянков е разговарял с всички кредитори на ОЦК, за което той смяташе да информира вечерта в Кърджали протестиращите от 1 март металурзи. „Напреднали са преговорите за търсенето на нов инвеститор в комбината, ясно е, че със сегашния собственик Валентин Захариев нещата не могат да се подобрят. Той вече е показал, че не може да се справи със ситуацията, а ние искаме дългосрочно решение”, каза министърът. Една българска и 2 чужди компании до момента са заявили интерес към комбината и водят преговори с банките-кредитори на ОЦК. КЦМ Пловдив не била сред тях. От 2 седмици пък Дянков е пратил НАП във всички близо 20 фирми на Захариев, разпоредил е и физически проверки на цялата му фамилия – на синовете и съпругата му. Това се прави, за да се види къде са отивали част от парите, а сметките показват, че той си е бил най-големият кредитор, обясни Дянков. Правителството се старае да избегне най-лошия вариант – процедурата за несъстоятелност, за да не се повтори сагата с „Кремиковци” и БГА „Балкан”.

Проверките в „Горубсо Мадан” са показали, че дълговете на Захариев надхвърлят сериозно обявените преди това суми. Картината с ОЦК в Кърджали е същата, борчовете му са достигнали на този етап 360 млн.лв., каза Дянков. Вариантът, лансиран от премиера Борисов преди седмица за международен мениджърски екип, определен от банките-кредитори, който да поеме управлението на затъналия комбинат, не е отпаднал.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини