Млади таланти развихрят фантазията в извънкласни форми на ГПЧЕ „Христо Ботев”

Абревиатурата УСПЕХ вече е много популярна в  ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Почти всички ученици знаят нейното значение „Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти”  и какво се крие зад него. Конкретно за езиковата гимназия в Кърджали това означава работа на 21 клуба по интереси за осмисляне на свободното време на учениците и занимания по клубове за извънкласна дейност. От 01.02.2012г. в тези клубове са обхванати общо 372 ученици. Разнообразна е тяхната дейност – от танци и театрални студиа до предприемачество, градинарство и бизнес немски, от виртуална разходка из Германия и курс по испански език до ателиета по френска кухня, от футбол до бридж, от художествени занаяти до арт студио, от здравни беседи до знания по генетика и приложен компютърен софтуер.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на  Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд  и е по програма «Да направим училището привлекателно за младите хора». Голям е интересът на учениците към заниманията по клубове,  макар че, повечето от тях се провеждат в събота. Вече повече от месец участниците в групите развихрят своята фантазия и талант, развиват нови умения и придобиват нови знания, за които в редовните часове няма време. Те  се занимават с теми, близки до техните интереси и потребности, като по този начин пълноценно осмислят свободното си време и прекарват допълнително часове в училище.

Представителните изяви на клубовете бяха открити  в началото на месец март със среща – разговор с проф. Иван Илчев – ректор на СУ”Климент Охридски”, организирана и проведена от участниците в двата клуба „Млад историк” по повод 135 години от руско-турската война. На срещата присъстваха и представители от координиращия орган за област Кърджали – РИО на МОМН. Учениците от клуба представиха изготвена от тях презентация за Руско-турската война, която бе високо оценена от госта. Срещата премина в интересен разговор между младите историци и видния български учен, в който бяха обсъдени и много съвременни аспекти по темата. Младите ботевци впечатлиха госта със задълбочените си познания по история и с изразената от тях активна гражданска позиция по повод историческото ни минало.

Клуб „Млад еколог” отбеляза с постер-сесия и презентации Деня на водата – 22.март

В последната мартенска седмица  бяха проведени представителни занятия в няколко клубове по интереси. Участниците в клуб „Генетика и здраве” представиха свои презентации за работата си досега и за проведените от тях практически занятия. Присъстващите научиха много любопитни факти за човешките генотипове и за работата на известни генни  учени – изследователи. Футболистите от клуб „Моят футболен клас” проведоха представителен футболен двубой. Младите пътешественици разказаха в презентации и чрез постери за традициите за отбелязване на великденските празници в Германия. Запознаха се с типични техники за украсяване и боядисване на яйца и сами украсиха Великденско дръвче по немски обичай. Участниците в клуб „Спортен бридж” проведоха малък турнир помежду си. За пръв път усетиха атмосферата на истинските техники на разиграване, както и  различните видове похвати и методи за комуникация между състезателите. Младите занаятчии от клубoве „С любов и сръчност от моите ръце” и „Арт – клуб”  представиха на изложба създадените от тях произведения от глина,  прежди, мартеници и великденска украса и  събудиха интерес към заниманията на клуба у други свои съученици, които с нетърпение ще очакват да се запишат в него през следващата учебна година. Младите компютърни спецове на гимназията пък показаха какво съдържа една компютърна система  отвътре и как функционира тя.

Работата по проекта носи удовлетворение и на ученици и на учители и е чудесна възможност за изява на талантите и заложбите на младите възпитаници на Гимназията, които и по други поводи винаги са доказвали, че са креативни, мислещи, знаещи и можещ, готови да се изправят срещу предизвикателствата на днешния ден.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини