2012-а: 9 милиона лева за боклука

Почти 9 милиона лева е новата план-сметка за такса смет за 2012 година, която бе утвърдена на днешното заседание на общинския съвет. С нея се коригира старата, приета само преди месец. Тя бе в размер на 6.2 милиона лева.

Корекцията в бюджета се наложи, следа като на предишната сесия опозицията откри в отчета за боклука за 2011 година 2.3 милиона лв., пренасочени като вътрешен заем за финансиране по европейски проекти. В плана за тази година обаче тази сума не бе заложена. Това наложи и днешната корекция.

„С върнатите пари приходите отиват към 9 милиона лева, което разбираемо е наложило и раздуване на разходите до същата сума. Но колкото и да са надувани разходите, не сме успели да ги докараме до 9 милиона, затова сме предвидили 1 млн. резерв за разширение на селищната ВиК-мрежа. А това е в нарушение на закона, където ясно е посочено за какви точно дейности могат да се харчат тези пари“, коментира общинският съветник Антон Иванов. Той поиска и повече информация докъде е стигнало проучването на възможността „Екопрогрес“ да поеме чистенето на общината.

„Търгът за обществената поръчка за избор на фирма изпълнител може и да се състои. Възраженията не са били приети от КЗК, затова до месец ще имаме яснота дали процедурата ще продължи“, обясни кметът Георги Иванов. „Ако това стане, ние няма как да я прекратим, така че ще трябва да сключим договор със спечелилата фирма. Въпреки това обаче трябва да имаме готовност „Екопрогрес“ да поеме тази дейност. От всички бобри в общината само 300 са наша собственост. В план-сметката за сметта са предвидени 300 000 лева за нови, това прави около 600 броя“, обясни кметът.

Той допълни, че общината е наложила запор на сметките на „Булгартабак“ заради борч. „Очакваме оттам около 500 000 лева. Така че приходите в такса смет може да се окажат още по-високи“, каза още Георги Иванов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини