Прерязаха лентата и в училището за шампиони

Изображение 1 от 2

    На официална церемония вчера по обед бе открита основно ремонтираната и санирана сграда на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали. Лентата бе прерязана от кмета на общината инж. Хасан Азис, зам.-кмета инж. Катя Митовска и директора на училището Милко Багдасаров. На тържеството присъстваха също заместник-областният управител Севда Камбурова, началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, Георги Кючуков, председател на Комисията по образование към Общински съвет, общински съветници, директори на учебни заведения, представители на изпълнителите на обекта и строителния надзор, както и представители на медиите.

    Събитието бе отпразнувано тържествено в двора на училището. Музикална програма поднесоха възпитаниците на Кирил Кирев. С любима песен се включи и представителен вокален състав от учители. Приветствени думи поднесоха кметът инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска, директорът Милко Багдасаров и зам.-областният управител Севда Камбурова.

    Милко Багдасаров припомни оценките, които дадоха само преди месеци президентът Румен Радев и председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, които единодушно заявиха, че няма друго такова училище, както и авторитетното жури от 31 членове, председателствано от зам.-министъра на регионалното министерство, което отсъди голямата награда „Сграда на годината“ в края на 2019 г.

    „Днешният ден е важен не само за „Славейков“, но и за Кърджали. Преди 36 години в 1984 година е било първото откриване на училището. Днес всички ние сме част от второто официално откриване на училище „Славейков“, каза инж. Хасан Азис.  Кметът подчерта, че най-важната за него оценката на децата и учителите. Посочи още, че колективът на училището, заедно с учениците, са били един добър пример за това как трябва да се грижим за нашето училище и как всички заедно са почиствали след ремонта.

    „Близо 80% от учениците в община Кърджали вече учат в нови ремонтирани, обзаведени училища, и то постигнато само през последната година и половина. Това са 4782 деца“, каза още инж. Хасан Азис.

    Кметът връчи официално статуетката на Националната награда за Сграда на 2019 година“  да се съхранява в училището. Тя бе сложена на видно място на централния вход на учебното заведение.

    Припомняме, че основният ремонт и въвеждането на мерки на енергийна ефективност на сградата на СУ „Петко Р. Славейков“, както и на останалите четири училища и детска градина (Езиковата гимназия „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ и ОУ „Петко К. Яворов“ и Детска градина „Мир) са извършени по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

    СУ „Петко Рачов  Славейков” – Кърджали, е едно от най-големите в страната. Открито през 1984г., вече 35 години то е средище на духовност, талант и шампионски дух. В него работят 133 висококвалифицирани преподаватели, сред които носители на  отличието „Неофит Рилски”. Обучават се 1670 ученици, много от които с изяви в науката, спорта и изкуствата; участници в международни, национални и областни олимпиади, конкурси и състезания.

    С проекта бе реализирана мащабна реконструкция и реновиране, чрез които бяха въведени мерки за енергийна ефективност, модернизиране на сградния фонд и създаване на приветлива и ефективна среда за образователни дейности.

    В интериорно отношение всяка стая бе обзаведена тематично, оборудвана е с интерактивни дъски, мултимедийна апаратура, индивидуални шкафчета за учениците и чинове, съобразени със съвременните тенденции в интериора. Общите пространства, коридори и фоайета, са зонирани и декорирани тематични, оформени са арт коридор, европейски коридор, кът на шампиона. Дворното пространство е изцяло рехабилитирано. В двора е изпълнено е ново озеленяване от широколистни и иглолистни дървета, както и масиви от храсти. По отношение на енергийната ефективност е реализирана изцяло нова отоплителна инсталация с нови котли и радиатори. Реализирана е система от соларни панели за задоволяване на потреблението на топла вода. Направени са още много подобрения вътре в сградата и извън нея.

    Общата стойност на проекта б3 13 863 049,07 лв. Строително-монтажните работи с ДДС за обновяването на училище „Славейков“ възлизат на 2 856 445 лв., строителният надзор, извършван от „Екоинженеринг“ е 47 722 лв., авторският надзор от проектантите, които са извършили проектирането – 27 960 лв,, а доставката на оборудване възлиза на 438 600 лв.

    Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      петър димов
      0 0
      08:25, 17 яну 2020
      не си пришивайте измислени етикети- училище за шампиони. къде къде има много ама много повече и по по училища. бъдете по скромни.но какъвто вечният директор такова е и училището. клуб на бсп/БКП/. в това го превърна с престояси г-н багдасаров.това е истината
    Последни новини