Масирана дезинфекция на водопроводната мрежа предприема ВиК, не пийте днес вода от чешмата

Масирана дезинфекция на водопроводната мрежа в Кърджали, Момчилград и 48 села от система – Боровец ще бъде извършена днес 3 септември. Това съобщи за Фокус инж. Славчо Славков, директор на ВиК – Кърджали. Процедурата започна в 8.00 часа тази сутрин и ще продължи до 8.00 часа на 4 септември. През този ден водата ще бъде с високо съдържание на хлор и няма да бъде годна за пиене и готвене. „Масираната дезинфекцията правим на 3 септември, така че през целия ден няма да бъде годна за питейни нужди, а само за битови. Уведомени са и община, Регионалната здравна инспекция, на сайта ни е качена информацията. Водата ще бъде наситена с повече хлор. Всяка всяка година правим по едно и също време тази рутинна планова дезинфекция“, обясни инж. Славков.

Директорът на ВиК – Кърджали добави, че в началото на месец септември стартира една реконструкция на колектор в града. „В инвестиционната програма сме предвидили реконструкция на Колектор 5 и на връзката между Колектор 5 и Колектор 7. Това е в района на бензиностанция „Лукойл“, до яза на Водното огледало. Изкопът е доста дълбок, така че не е извършена връзката между двата колектора и смятаме да включим точно тази връзка в нашата инвестиционна програма. Работата ще продължи може и седмица, и десетина дена“, посочи директорът Славчо Славков.

Относно мащабната инвестиция от 67 милиона лева за втория етап на водния цикъл на Кърджали, директорът на ВиК каза, че в началото на септември чакат да мине последната ревизия и да одобрят инвестицията от управляващият орган МОСВ. „Чакаме да подпишем договор с управляващия орган МОСВ и да започнем да провеждаме търговете. Това ще се случи от септември месец. Има график за месеца, по който ще бъдат обявени търговете. Тече срок за разглеждане, за подаване на документи. Ако няма обжалвания, до края на годината би трябвало да приключим и в началото на следващата година да има вече изпълнители. За 67 милиона лева е обществената поръчка, ние сме одобрени сред 14 ВиК от цялата страна“, подчерта инж. Славчо Славков.

ВиК операторът на Кърджали ще бъде финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ в размер общо на 1,2 млрд. лв. за изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции. Строителството ще започне в началото на 2019 г. в общо 14 области на страната.

Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини