Спешните ни медици се борят вече не за „Златния час” ,а за „Платинените 15 минути”

Спешните ни медици се борят вече не за оказване на помощ в т.нар.”Златен час”,а в т.нар”Платинени 15 минути”.Преди години бе въведена дефиницията „Златен час” при реакция на Центровете за спешна медицинска помощ. В това време те трябваше на място на инцидента и  при транспортирането на пациента да извършат необходимите реанимационни мерки за да стабилизират състоянието му, което да позволи успешно лечение в Спешното отделение и Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”.

  В последните години в света се заговори за т.нар.”Платинени 15 минути”. Това идва да покаже колко са важни първите действия на нашите колеги на мястото на инцидента, за да може пациента бързо да бъде стабилизиран, докато достигне до здравното заведение. Хвърлихме много сили за да постигнем една добра колаборация между Спешното отделение на болницата и нашите екипи. Това сподели за Кърджали бг вести директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.

  В нашата болница се правят фибриолизи при инсулти. Това е съвременно лечение с лекарство, което стапя тромба. То обаче се поставя при установена диагноза до първите четири часа и половина след инсулта. Затова реакцията на спешните медици е много важна. Екипите на ЦСМП-Кърджали са преминали курс на обучение, за да могат да установяват исхимични инсулти,които подлежат на това лечение, поясни д-р Атанас Митков. Той посочи, че е постигнат добър синхрон и при случаи на инсулт в болницата веднага се формират екипи с готовност за пълни изследвания ,включително и скенер.

 Добра колаборация има и при реакцията при инфаркти. Синхронът със Лабораторията за инвазивно лечение към болницата е много добър. Дежурен лекар разполага с таблет с достъп до апаратите за телемедицина и дава наставления на екипите при оказване на помощ на място и при транспортирането. И тук „Платинените 15 минути” са най-важни.

   Що се отнася до катастрофите,там от значение е дали може да се извади веднага пациента от автомобила. Преди години е имало две катастрофи, при които екипите на ЦСМП се оказват бързо на място, но колите са толкова смачкани, че се налага чакането на Пожарна и Гражданска защита. Сега от спешния телефон 112 питат дали пациента може да е изваден. Това става по искане на ЦСМП, който настоява въпросът да бъде въведен като задължителен,обяснява д-р Митков.

Като случай на добра колаборация в системата той дава за пример случай при който жител на Крумовградско се прострелва. Веднага екип с висока компетентност от Кърджали пресреща колегите си от Крумовград .Пациента се премества в модерно оборудвана линейка и му се оказва спешна помощ по време на движение. Докаран е стабилизиран. Днес той е добре.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини