Имамбаялдъ в гювеч

Имамбаялдъ в гювеч

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Отстраняваме дръжките на измитите патладжани, нарязваме ги и ги оставяме в купа, посолени добре, за да им изтече горчилката. Доматите бланшираме за 1-2 минути във вряла вода, после ги обелваме и нарязваме на парченца.

Картофите предварително сваряваме и настъргваме на ренде. Лукът обелваме и нарязваме на ситно. Морковите обелваме и нарязваме на колелца. Обелваме чесъна и ако скилидките са по-едри, ги разрязваме на половинки.

В тенджерка слагаме лука да се задуши със 100 мл от зехтина. Към задушения лук добавяме доматите и морковите и ги оставяме да поврат на тих огън до полуготовност.

Така подготвения зеленчук изсипваме в глинения гювеч и в същата тенджерка слагаме добре отцедените патладжани заедно с 1 ч.ч. от доматения сос и 50 мл зехтин да се задушат на тих огън до омекване.

След това изсипваме патладжаните при доматения сос в гювеча, добавяме настърганите картофи и ако ни се стори гъсто ястието, може да добавим 1 кафена чаша вода.

Добавяме скилидките чесън и червения пипер, внимателно разбъркваме с дървена лъжица, похлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна.

Включваме на 190 градуса и оставяме ястието да пече около 40 минути. Преди поднасяне посипваме ястието в гювеча с магданоза. Може да се консумира и топло, и охладено.

Източник: gotvach.bg

Последни новини