Мармалад от портокали

Мармалад от портокали

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Измийте много добре портокалите. Разполовете ги и изцедете сока в дълбок съд от неръждаема стомана. Остържете пулпата и семките в цедка и изстискайте максимално сок от тях, след което ги завържете в парче муселинов плат. Настържете на ренде кората и бялата част или я нарежете на ситно с много остър нож.

Добавете кората и муселиновата торбичка към сока, долейте вода и лимонов сок спрямо количеството на портокалите. Оставете да кисне една нощ, което спестява от времето за варене.

Загрейте течността и я оставете да къкри на умерен огън за час и половина. Кората трябва да стане много мека, леко прозрачна. Извадете торбичката, оставете я да изстине малко, сложете гумени ръкавици и изстискайте сока от нея. Претеглете сместта в съда - трябва да е около 800 грама, а ако е по-малко долейте вода.

Сложете 4 чинийки във фризера, с които ще проверите гъстотата. Добавете захарта и намалете огъня. Бъркайте и не оставяйте да заври преди захарта напълно да се разтвори. Увеличете огъня, кипнете сместа и не бъркайте. След около 5 минути мармаладът ще започне да се надига и да става не големи мехури. След около 10 минути проверете гъстотата, като по-бързо става сместа в по-голям съд.

За да проверите гъстотата махнете сместта от котлона и оставете мехурите да спаднат. Извадете чинийка от фризера, капнете малко течност в нея и я върнете обратно на студено за 1 минута. Ако мармаладът е готов, той леко ще се набръчка при допир и няма да тече. Добрата гъстота се достига при 105 градуса.

Оставете мармалада за 10 минути или докато започне да се сгъстява още повече. Ако има пяна по повърхността - оберете я. Сместа се разпределя в стерилизирани буркани и се запечатва. Бурканчетата се държат в тъмен и хладен шкаф. Издържат около година.

Източник: gotvach.bg

Последни новини