Козуначено руло с мак

Козуначено руло с мак

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 1 ч.ч. хладко прясно мляко и 1/2 ч.ч. топличка вода с лъжичка захар и оставете на топло да втаса. В голяма тава пресейте 2 пъти брашното и в кладенче посредата добавете останалата захар, сол, маята и останалото 1/2 ч.ч. прясно мляко. Добавяйки яйцата и 1 жълтък едно по едно, поразтопеното масло, олиото замесете средно твърдо еластично тесто. Покрийте го с леко навлажнена кърпа и оставете на топло да втаса. Премесете втасалото тесто отново.

Смесете в съд на котлона мака, захарта, прясното мляко, олиото, меда и настърганата лимонова кора за пълнежа. Оставете да се вари, докато маковото се омекне. Добавете лимоновия сок и стафидите и след като свалите от огъня, объркайте със смлените орехи, като по желание добавете повечко.

Разточете тестото на кора с дебелина до 1 см, отгоре разпределете равномерно плънката и завийте рулото. Оставете в тавата или формата, предварително намазнена, да втаса отново. Намажете го с разбития жълтък, поръсете с малко мак и сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна за около 40 минути или малко повече.

Източник: gotvach.bg

Последни новини