Плодът на дълголетието ще се отглежда в България

Годжи Бери /Goji Berry/, наричан плодът на дълголетието е европейска новост сред експонатите на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в Пловдив тази година.

Разсад за Годжи Бери предлага българската фирма „Био Трии“, която притежава авторска патентно защитена технология за ин витро размножаване на растението.

Годжи Бери, (Lycium barbarum), известен още като Лиций и Мерджан, е добре познат в древен Китай и Тибет от хилядолетия. Неговите плодове често са наричани „червени диаманти“, защото са богати на различни полезни съставки. Те са известни като най-силната добавка против стареене в света, помагат за лекуването на множество болести, намират широко приложение във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост.

Мерджанът е изключително лесен за отглеждане. Растението издържа на студ и е сухоустойчиво,  расте на всякакви почви - от бедни и песъкливи до тежки и глинести, от кисели до алкални. Оставен без да се оформя, храстът Годжи Бери бързо израства и достига пълзящо височина до 1.5 метра. Размерът му може да се контролира с  редовно подрязване, като сгъстяването на короната гарантира повече плодчета. Може да се поддържа и оформя като жив плет.

В Китай са най-големите масиви Годжи Бери
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини