Холандия проверява престъпници ли са българите

Полицията в Холандия извършва проучване сред имигрантите от Полша, България и Румъния, което цели да установи доколко са криминогенни тези групи, пише уебсайтът "Дъчнюз", като се позовава на холандската информационна агенция АНП. Ще се разследва дали хората, които извършват престъпления в Холандия, правят това защото са загубили работата си, или защото са членове на организирани банди, съобщи БТА.

По този начин ръководството на националната полиция реагира на твърденията на вестник "Алгемеен дагблад", че полицейските и общинските власти в големите холандски градове са регистрирали напоследък голям прираст на престъпленията, извършвани от хора от Източна и Централна Европа. Вестникът, който не посочва данни, пише, че в новогодишна реч началникът на полицията в Хага Хенк ван Есен се е спрял на проблема и е заявил, че той се дължи на икономическата криза.

"Много хора от Централна и Източна Европа са загубили работата си. Обикновено ние ги виждахме в новините като нарушители на обществения ред, но сега те се проявяват като престъпници. Те са загубили работата си и започват да крадат", цитира вестникът Ван Есен.
Според "Алгемеен дагблад" полицията в Ротердам също е решила да предприеме по-твърди мерки срещу заподозрените престъпници от Източна Европа. "Техният дял в кражбите на коли и кражбите с взлом нараства", казва говорителката на ротердамската полиция Мариян ден Холандер.

Организираната престъпност и корупцията са основната причина Холандия да продължава да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини