Лихвите по новите кредити за бизнеса падат драстично

Лихвите по новите кредити за бизнеса продължиха да намаляват през септември, като тенденцията се запазва вече четвърти пореден месец. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ. Също така се запазва тенденцията от август лихвите по кредитите, отпускани в евро и лева да се изравняват.

Най-голямо понижение на лихвите има при големите кредити на стойност над 1 млн. евро, давани в евро. За един месец лихвите по тези заеми са намалели с 2 процентни пункта до 8% годишна лихва. Понижение от 0.66 процентни пункта има и при кредитите на стойност над 1 млн. евро, отпускани в български лева. Лихвите по тези кредити достигнаха 8.05%. При кредитирането до 1 млн. евро в европейска валута лихвата вече е 7.87%, което е с 0.89 процентни пункта по-малко от август. Единствено увеличение от 0.11 процентни пункта има при кредитите до 1 млн. евро в лева.

Лихвите по салдата на вече отпуснатите кредити обаче остават почти без промяна, което е валидно за последните шест месеца. Лихвите по старите кредити в лева са паднали с 0.08 процентни пункта до 9.48%, а в евро - с 0.01 процентен пункт до 7.9%.

При жилищното кредитиране за домакинствата през септември се наблюдава ръст от 0.64 процентни пункта до 8.45%, когато заемът е взет в лева. При ипотечното кредитиране в лева лихвите падат с 0.1 процентни пункта до 7.61%. Обратната е тенденцията при потребителското кредитиране. Заемите в лева са поевтинели с 0.36 процентни пункта до 11.58%, а в евро са поскъпнали с 0.02 процентни пункта до 9.35%.

Източник: www.livebiz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини