Осъдиха младеж, призовал във Facebook за клане на роми

23-годишен младеж от Варна беше осъден за подбуждане към насилие и расова омраза на 10 месеца условно и обществено порицание.

По бързата процедура Районният съд призна Слав Жечев за виновен за това, че на 28 септември чрез "електронни информационни системи" – личния си компютър, е проповядвал в интернет насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, предаде "Фокус".

На тази дата Жечев създал в профила си в социалната мрежа Facebook събитие, назовано „Клане на цигани”, илюстрирано със снимка и придружено с покана за събиране същата вечер между 19- 22 ч. „на оръжие” пред Козирката във Варна. Към създадената група се присъединили 76 души, част от които поместили коментари или потвърдили, че ще присъстват на събитието.

Пред съда Жечев заяви посочи, че не е предполагал, че от действията му ще има такива последици. Той самият във въпросната вечер е бил нощна смяна на работа и не е присъствал на протестите, съобщи БТА.

Младият варненец е с чисто съдебно минало и като смекчаващо вината обстоятелство и защитата, и обвинението също посочиха, че това е единичен акт, от който не е имало вредни последици.

Присъдата от 10 месеца лишаване от свобода ще бъде с 3-годишен изпитателен срок, а наказанието обществено порицание трябва да бъде изпълнено чрез обявяване в кметството по местоживеене. Съдът постанови още, че компютърът на Жечев се отнема в полза на държавата. Той ще трябва да заплати и направените по делото разноски. Освен това, магистратите потвърдиха мярката му за неотклонение „подписка”.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжния съд. От прокуратурата обявиха, че са удовлетворени и няма да се възползват от това си право.

След убийството на 19-годишно момче от роми в село Катуница и последвалите антиромски протести главният прокурор Борис Велчев нареди разследванията за насаждане на омраза да бъдат приоритетни, а полицията да задържа веднага виновните.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини