Рекордно голяма озонова дупка над Арктика

Полярните стратосферни облаци, които се появяват при загубата на озон
Озоновата дупка над Арктика. Илюстрация: НАСА

Арктика е загубила рекордно количество озон през първото тримесечие на 2011 г., констатират учени.

Всяка година над Антарктида се образува озонова дупка (зона, в която озоновият слой е много по-тънък от обичайното). Явлението, което е повод за безпокойство, се наблюдава от 80-те години на 20 век. Подобно, но в много по-скромен мащаб е положението в нашето полукълбо, над Арктика... досега

Учените са отчели рекордно изтъняване на озоновия слой над Арктика тази година, което прави двете озонови дупки съпоставими. На височина 18-20 км озонът е намалял с 80 процента, се оказва от новата публикация на New Scientist. Общото му количество е било два пъти по-малко отколкото през предишни години. Интересно е, че драстично изтъняване на арктическия озонов слой бе предсказано тази пролет.

Учените обясняват увеличаването на арктическата озонова дупка с аномално ниската температура на стратосферата – при тези условия в горните слоеве на атмосферата се образуват активни съединения на хлора, което води до унищожаването на озона. Според Междуправителствената група експерти по климатичните промени към ООН,  постепенното охлаждане на стратосферата се наблюдава от 1979 год.

Глобалното затопляне също би могло да е причина за ниската температура в стратосферата. То „затопля” долните слоеве на атмосферата и охлажда горните. Учените обаче не свързват двете явления, поне докато не открият доказателства за връзката между тях.

Озоновата дупка е обширна зона над северния полюс, в която озоновия слой е тънък. Освен че се променя във времето, тя е в състояние да се мести и в рамките на дни да достигне Гърция или Италия. Хипотетично, ако това стане, изгарянето при стоене на открито би настъпило само след 20 минути, поради липсата на защитата от ултравиолетовото лъчение, която имаме благодарение на озоновия слой. Учените подчертават, че все пак стойностите на това лъчение на екватора са по-високи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини