Сателит на НАСА се разби на Земята

Сн.: NASA

НАСА потвърди, че отломки от американския сателит са паднали на Земята, но все още се уточнява къде, съобщи Ройтерс.  Шесттонният научен спътник на САЩ UARS е навлязъл в плътните слоеве на земната атмосфера между 03.45 и 04.45 часа по Гринуич. През този период сателитът е преминал над Канада и Африка, както и над обширни райони на Тихия, Атлантическия и Индийския океан, предаде БТА.

НАСА се опитва да уточни времето и мястото на навлизането на спътника в плътните слоеве на атмосферата, както и районите, където са паднали фрагменти от него.

Предполага се, че повечето от отломките са изгорели в атмосферата. В Туитър се появиха съобщения, че светещи фрагменти от спътника са били наблюдавани в небето от любители астрономи и жители на град Окотакс в западна Канада и американския град Сан Диего в щата Калифорния, предаде ИТАР-ТАСС.

Спътникът UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) е с големина на малък автобус. Очакваше се двадесетината части, на които се е разпаднал, най-голямата, от които 158 кг, и които са се запазили при навлизане в атмосферата, да се разпръснат по протежение на 750 км. Според експертите рискът някоя от отломките да рани човек или да предизвика материални щети е извънредно слаб. Изгледите са 3200 към едно някой някъде по света да бъде засегнат от някои от парчетата на спътника – което на планета, населена от 7 милиарда души и 90% от чиято повърхност е ненаселена, означава вероятност от 0,03%.

UARS е най-големият спътник на НАСА, който навлиза в атмосферата след 1979 г., когато 90-тонният Скайлаб падна западно от Австралия. Според американската агенция обекти с големината на UARS падат към Земята приблизително веднъж годишно. Много по-малко останки навлизат всеки ден в атмосферата. За повече от 50 г. космическа история никой не е бил ранен от отломка, дошла от Космоса, съобщи БГНЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини