Смолян без проблем с боклука в следващите 50 години

Кметът Янкова обяснява свършеното по проекта за едно от най-модерните сметища в България

В момента община Смолян готви два нови проекта, по които ще се построят  сепарираща инсталация и ями за компостиране на растителни отпадъци към депото за твърди битови отпадъци в местността „Теклен дол” край Смолян.

Смолянското депо е и единственото в страната, което успоредно със строителството си поема и отпадъци.  Разделено е условно на клетки, като общият  му обем  е 526 511 куб.м. депонирани отпадъци. На  площта от 120 декара се депонират отпадъците на общините Смолян, Чепеларе и Баните, както и курорта Пампорово, а гарантирания живот на експлоатация е 25 години.

Кметът на общината Дора Янкова бе категорична, че това е най-модерното сметище в страната, което гарантира, че Смолян никога няма да има проблеми с боклука. Съоръжението е снабдено и с модерна противопожарна система и множество дренажни системи, гарантиращи опазване на околната среда.

Освен първите две клетки, до момента са изградени битова сграда с електронна везна, противопожарна система с водопровод, ретензионен басейн с помпена станция, който поема отпадните води от боклука и ги връща обратно в депото под формата на оросяване срещу пожар. По този начин се предпазват почвите и водите от замърсяване.

Заедно с разделното събиране на отпадъците в Смолян, и проектите за сепарираща инсталация и компост, които се подготвят, ще се гарантира  общо 50 години „живот” на Регионалното депо, което сега е завършено на 70%.

 Ще бъдат изградени и кладенци, които ще поемат и съхраняват метана, отделящ се при гниенето на боклуците.

С пускането на депото са ликвидирани 86 нерегламентирани сметища в общината, а цялата територия от 843 кв.км. е обхваната от автоматизирано сметосъбиране и извозване.

До момента за строителството са усвоени 12 млн.лв., като цялата стойност на проекта е 20 985 805лв., които се осигуряват от държавата в лицето на МОСВ.  

Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Смолян се ползва съгласно националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата за биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини