Кърджали - Подкова тръгва с първа копка на Бойко

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и транспортният министър Ивайло Московски се очакват за първата копка на отсечката Кърджали-Подкова. Церемонията е предвидена за 10,30 часа на 1 септември на разклона за спирка Джебел.

Трасето е част от паневропейския коридор № 9 от Хелзинки до Александруполи. Официални гости ще бъдат още областният управител Иванка Таушанова, народният представител Цвета Караянчева, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Сергей Михалев, кметове, строители, проектанти, представители на надзора.

Изграждането на пътя се финансира от оперативна програма "Транспорт". Търгът за фирма изпълнител бе спечелен от консорциума "Кърджали – Подкова", в който участва и местното дружество "Пътстройнженеринг". Надзорът ще се изпълнява от ДЗЗД "Инфраструктура - Магистрални пътища". Обектът е с дължина 34 км. Включва рехабилитация на 8-километровата отсечка от Кърджали до разклона за Джебел и 26 км ново строителство до Подкова. В участъка за рехабилитация попада и кръстовището за кв. "Веселчане", за чието финансиране областният управител Иванка Таушанова настоя пред регионалното министерство. По думите й, това е възможно най-добрият вариант, защото кръстовището е ключов възел, който ще поеме натоварения транзитен трафик след отварянето на границата с Гърция през Маказа.

В участъка, в който е предвидено ново строителство, попада и т.нар. пътна връзка Фотиново, /от Хаджийско, на км 366/ която е изключително важна не само за жителите на областта, но и за пътникопотока от Смолян в посока Кърджали, Маказа, Хасково.

На 1 септември, четвъртък, ще стартира строителството на втория лот от пътя през Маказа – отсечката Кърджали – Подкова. Трасето е част от паневропейския коридор № 9 от Хелзинки до Александруполи. Церемонията ще започне в 10,30 часа на разклона за спирка Джебел. Официални гости на първата копка ще бъдат областният управител Иванка Таушанова, народният представител Цвета Караянчева, кметове, строители, проектанти, представители на надзора. Очаква се да пристигнат премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министрите на регионалното развитие и на транспорта Росен Плевнелиев и Ивайло Московски, председателят на УС на АПИ Сергей Михалев и др. Изграждането на пътя се финансира от оперативна програма „Транспорт”. Търгът за фирма изпълнител бе спечелен от консорциума „Кърджали – Подкова”, в който участва и местното дружество „Пътстройнженеринг”. Надзорът ще се изпълнява от ДЗЗД „Инфраструктура - Магистрални пътища”. Обектът е с дължина 34 км. Включва рехабилитация на 8-километровата отсечка от Кърджали до разклона за Джебел и 26 км ново строителство до Подкова. В участъка за рехабилитация попада и кръстовището за кв. „Веселчане”, за чието финансиране областният управител Иванка Таушанова настоя пред МРРБ. По думите й, това е възможно най-добрият вариант, защото кръстовището е ключов възел, който ще поеме натоварения транзитен трафик след отварянето на границата с Гърция през Маказа. В участъка, в който е предвидено ново строителство, попада и т.нар. пътна връзка Фотиново, /от с. Хаджийско, на км 366/ която е изключително важна не само за жителите на нашата област, но и за пътникопотока от област Смолян в посока Кърджали, Маказа, Хасково”, подчерта Таушанова.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини