Холограми заместват служителите на летище Орли

Виртуалният агент на летище Орли

Летище Орли работи по експериментален ИТ проект, наречен “тестване на виртуални агенти”. Холограми, изпълняващи ролята на служители ориентират пътниците до настаняването им в самолета. 

Пилотният проект стартира преди около месец, но до момента реакцията на пътниците си остава неизменна – всички без изключение изпитват удивление, опитват се да пипнат изображението или да си поговорят с него, казват реални служители от летището. 

Интересен ефект създава и неочакваната поява на виртуалните агенти, които се материализират буквално от въздуха, щом реален сътрудник включи специалния бутон, с който се подава сигнал, че е време за отвеждане към самолета.

В хода на реализация на проекта, трима реални служители на летището са заснети на видео. Именно те се изобразяват на холограмите. Ръководството на летището се надява, че подаването на сигнал за отвеждане към самолета в такава форма ще привлича по-успешно вниманието на пътниците. Пред холограмата се появява мигащ надпис с дестинацията на полета, а виртуалният служител казва: “Добър ден! Приканваме пътниците да заемат местата си на борда на самолета. Желаем ви приятно пътуване!”. 

Идеята за използване на 2D холограми е възникнала по време на един от многото проведени "мозъчни щурмове” (Brainstorming), посветени на модернизацията на зала номер 40, обслужваща един от многото гейтове в огромния комплекс на летището. “Холограмите се харесват много  на децата. Те намират, че персонажите са забавни”, коментира директорът по операциите на летище Орли, Дидие Лерой. 

Технологията за проекция на такива холограми е разработена от парижката маркетингова аценция L`Oeil du Chat. Зала 40 на летище Орли обслужва 30 до 40 полета дневно. През нея преминават около 1 млн. пътници годишно, които заминават предимно за Южна Франция и Корсика. Наскоро залата е ремонтирана основно, при което пространството и е увеличено с 40%. Едновременно с модернизацията, ръководството на летището решава да използва залата като тестова зона за нови методи за организация на дейността. Според Лерой, резултатите от експеримента с виртуалните агенти ще бъдат обобщени в края на годината, след което ще бъде решено дали натрупаният опит да бъде пренесен в други зали на Орли, както и на най-голямото парижко летище Шарл де Гол.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини