Дянков обеща пари за пътя до „Лютица”

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се ангажира да осигури средства за пътя до средновековната крепост „Лютица” край Ивайловград, информираха от пресцентъра на ГЕРБ в Хасково. Министърът е бил в региона на частно посещение заедно с Директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров през уикенда. Символичен домакин бе Диана Овчарова, председателят на настоятелството на читалище „Пробуда”. Финансовият министър бе впечатлен от зидовете в Мраморния град на Лютица, според него ако има лесен достъп до крепостта, тя може да бъде един от обектите от национално значение.

Симеон Дянков посети и могилата край село Свирачи, както и античната „Вила Армира”, датираща от втората половина на І век след Хр. Вицепремиерът бе впечатлен от мраморната декорация и мозайките, както и от сполучливата реставрация на „Вила Армира”. Симеон Дянков получи уверение от проф. Божидар Димитров, че стои зад думите си за връщане на оригиналните артефакти от НИМ във Вилата, нещо което той лично е обещал, но до сега Общината не го е придвижила.

Как се работи с европейски средства бе темата на разговора на финансовия министър с представители на местния бизнес. Ивайловградчани питаха министъра най-често за концесиите, вилните зони и финансирането на здравеопазването. Министърът се ангажира да ускори разглеждането на концесионни документи, след като бе сезиран от присъстващите, че даването на концесии се бави. Бъдещето на малките общини бе темата на разговора на министър Симеон Дянков с млади хора от община Ивайловград. На срещите присъства и областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини